.

.

TOTS 21


CUP Tarragona

CUP Tarragona

Benvolgut Sr. Fernández,

Com molt bé ja deu saber, el passat 15 de gener es van complir els 75 anys de l’ocupació de la ciutat de Tarragona per part de les tropes feixistes de Franco. La ciutat, després de patir quasi tres anys de bombardeigs per part de l’aviació feixista i  després de la caiguda del front de l’Ebre amb l’imminent arribada de les tropes colpistes, fou literalment abandonada.  Així,  nombrosos tarragonins i milers de  refugiats provinents de la resta de l’ Estat decidiren emprendre el camí cap a la Catalunya Nord. Com també deu saber, el motiu d’aquest exili fou la por a la repressió que ja havia patit la població civil d’altres punts dels Països Catalans i de l’ Estat Espanyol com ara Astúries, Andalusia, Extremadura…

El prestigiós fotògraf Robert Capa va deixar testimoni d’aquest exili immortalitzant-ho amb 101 fotografies fetes el dia 15 de gener del 1939 a la ciutat de Tarragona i a la carretera N-340 direcció Barcelona. Aquests fets històrics del Camp de Tarragona, juntament amb  el reportatge foto periodístic de Robert Capa, han quedat recollits en el documental “El món on volíem viure.  Robert Capa, 15 de gener de 1939”, estrenat a l’ Antiga Audiència -espai on foren jutjats i condemnats a mort del 1939 al 1945 centenars de “republicans” per part del règim franquista- i també es va poder veure el dia 15 de gener a Catalunya a través de TV3.

Com a representant tarragoní electe al Congrés dels diputats espanyols,  des de la CUP de Tarragona voldríem que iniciés els tràmits i les gestions adients a RTVE perquè TV1 pugui emetre aquest reportatge.

Des de la CUP creiem que l’emissió d’aquest documental  situa al mapa la ciutat de Tarragona,  massa cops abandonada pel govern espanyol, i de pas explica uns fets històrics del Camp de Tarragona que s’han volgut obviar.

Esperant la seva emissió per TV1, rebi les més cordials salutacions.

Candidatura Unitat Popular Tarragona

3 de febrer de 2014

Països Catalans