.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, aixecant el seu castell pel dret a decidir a París

La gran jornada castellera per reivindicar el dret a decidir dels catalans ha culminat amb èxit. Les colles participants en l’acció ‘Catalans want to vote’, organitzada per Òmnium Cultural a vuit ciutats europees, han carregat i descarregat les seves construccions.

Els Joves Xiquets de Valls, prop de l’emblemàtica Tower Bridge de Londres; la Vella dels Xiquets de Valls davant la Torre Eiffel de París; els castellers de Vilafranca, a Brussel·les; els Xiquets de Reus, a Ginebra; els Borinots de Sants, a Lisboa; els Xics de Granollers, a Berlín; els Bordegassos de Vilanova, a Roma, i els Castellers de la Sagrada Família, a Barcelona, han aixecat els seus castells a favor de la consulta del 9-N.

La Vella de Valls

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha fet arribar a París la campanya ‘Catalans want to vote. Human Towers for democracy’. A les dotze en punt del migdia els castellers han aixecat un 4 de 8 a l’esplanada del Camp de Mars, amb la Torre Eiffel al fons coronant l’escena. Francesos, catalans residents a París i turistes s’han apropat fins allà per admirar el castell i han estat informats del motiu d’aquesta acció simbòlica, mentre a la pinya es desplegava una pancarta amb el lema de la campanya. Jordi Savall, padrí de l’expedició francesa, ha llegit un manifest per concloure l’acte.

La Jove Xiquets de Valls ha aixecat un 5 de 7 a Londres, davant de l'emblemàtic Tower Bridge

La Joves de Valls

D’altra banda, la Joves Xiquets de Valls ha aixecat un 5 de 7 a Londres. “Probablement és la millor manera d’explicar al món com som i reivindicar la consulta i dir que volem votar de manera pacífica, festiva, també reivindicativa, cultural”, ha assegurat Jordi Bosch, d’Òmnium Cultural. A més del món casteller, la comunitat catalana resident al Regne Unit, nombrosos turistes i personatges coneguts, com l’historiador Paul Preston, s’han sumat a la celebració al cor de Londres.

El cinc de set que els Xiquets de Reus han començat a carregar a les 12 del migdia davant les Nacions Unides, a Ginebra

Els Xiquets de Reus

A Ginebra, els Xiquets de Reus han aixecat un cinc de set a la plaça de les Nacions, seu de nombrosos organismes internacionals com l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Centenars de curiosos convocats pels centres catalans de Ginebra, Zuric i Lausana s’han apropat a l’exhibició castellera simultània a diverses capitals. Per aixecar el castell, han hagut de demanar permís per tallar durant tot el matí les fonts d’un dels principals atractius turístics de la ciutat i han hagut d’organitzar un dispositiu específic de seguretat perquè els suïssos “no veien clar això dels castells humans”.

Vilafranca, Granollers

Els Castellers de Vilafranca han omplert aquest diumenge de camises verdes, gralles i estelades la Grand-Place/Grote Mark de Brussel·les. Sota un sol de justícia, gens habitual a la capital comunitària, els verds han descarregat un 5 de 7, un 3 de 8, un 4 de 8 i un 2 de 7. Els Xics de Granollers han estat els encarregats de traslladar als alemany el missatge que ‘Els catalans volen votar’ amb un cinc de set al bell mig de l’Alexandeplatz de Berlín’ amb el rellotge mundial i el pirulí berlinès com a testimonis. Els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú, al seu torn, han carregat i descarregat a les dotze del migdia un quatre de set al costat d’una pancarta, ‘I Catalani vogliono votare’, a la piazza Garibaldi, al coll del Gianicolo, amb una vista única del mil·lenari centre històric de Roma de fons.