.

Josep-Lluís Carod-Rovira, a L'Entrevista de la Xarxa

Josep-Lluís Carod-Rovira, a L'Entrevista de la Xarxa

L’exconseller de la Generalitat i expresident d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit del qual es va donar de baixa el 2011, Josep-Lluís Carod-Rovira protagonitza una gira de presentació per Catalunya del seu llibre ‘2014’, una reedició del text que ‘visionàriament’ va escriure el 2008. Per parlar d’aquest tema, el desenvolupament de la consulta i la realitat d’ERC a nivell nacional i local, Carod-Rovira ha estat entrevistat aquest dimecres als estudis de la Xarxa de Comunicació Local, amb la presència del coordinador de la secció de Política d’El País, Miquel Noguer; el cap de política del diari Ara, Ferran Casas; i el periodista de Reusdigital, Joan Marc Salvat.

Josep-Lluís Carod-Rovira (Cambrils, 1952) assegura que, en les properes eleccions municipals, Esquerra Republicana de Catalunya recuperarà el terreny perdut a nivell local. La influència que ostenta ERC a nivell nacional contrasta amb el seu paper residual al Camp de Tarragona, on ha quedat fora de consistoris de la talla de Reus, Cambrils. Carod ho atribueix a una tendència “passada que es correspon amb l’anterior direcció”.

És per aquest motiu que el polític cambrilenc es mostra convençut que ERC “tornarà a ser present amb força al Camp de Tarragona”. Si ERC ha pogut fer aquest pas endavant, ha subratllat, “és per la nova direcció amb Junqueras al capdavant”. Una tendència que Carod confia que es noti en les properes municipals del 2015.

Carod ha fet aquestes declaracions a l’espai de l’Entrevista de la Xarxa de Comunicació Local, on ha estat el convidat de dimecres per presentar la reedició del seu llibre 2014. Un text escrit el 2008 i on augurava que l’any en què ens trobem els ciutadans serien cridats a les urnes per votar el seu futur.

‘El pla Rajoy és convertir-nos en una societat de cadellets’

Malgrat que Carod-Rovira va abandonar la seva militància d’ERC el 2011, el cambrilenc ha assegurat que “un mai deixa la vida política”. Preguntat pel seu futur, ha deixat la porta oberta a una futura tornada a l’arena política, però sobretot ha manifestat que fins ara ha seguit de prop i amb converses amb formacions polítiques de tota mena. En l’actualitat, Carod-Rovira dirigeix la Càtedra sobre diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra i la seva revista DivÈrsia.

Sobre l’actualitat més recent, l’exlíder d’ERC ha assegurat que el pla de Rajoy per frenar l’independentisme “ja fa temps que va” i ha afegit que el seu objectiu “és esborrar-nos com a poble i convertir-nos en una societat de cadellets”.

Malgrat que la consulta ja està convocada –tal i com va preveure el mateix Carod en el seu llibre–, el mateix autor ha afirmat que “l’Estat no permetrà la consulta i per tant el més segur és que anem a unes eleccions plebiscitàries”. En aquest sentit, Carod-Rovira veu difícil fer front comú amb l’actual PSC, a qui veu “immers en un procés molt difícil”.

Paral·lelament, ha subratllat que el període polític que s’està vivint a Catalunya i Espanya “no té res de normal” i ha afegit que “a alguns sectors ja els agradaria utilitzar una força més enllà de la legalitat” per aturar el procés nacional endegat a Catalunya.