.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Foto: Job Vermeulen

La presidenta, Carme Forcadell, ha defensat el “pacifisme de les institucions i la societat catalana” davant la “querella política” presentada pel fiscal general de l’Estat contra els membres de la mesa del Parlament i del Govern de la Generalitat. “Ens volen a la presó pel que pensem i pel que representem, no pel que hem fet”, ha dit.

Forcadell ha afirmat que “l’agressivitat” de la fiscalia queda evidenciat amb el nom de l’arxiu enviat sobre la querella, ‘Más dura será la caída’. La presidenta ha recordat que es tracta d’una querella “absolutament política, farcida de continguts polítics” i “sense cap base jurídica”. “El delicte de rebel·lió requereix l’ús de la violència”, un fet, ha dit Forcadell, que “en cap cas s’ha produït, ja que tant la societat com les institucions catalanes han actuat, actuen i actuaran sempre pacíficament i democràtica”.

La presidenta ha recordat que la seva tasca al capdavant de la institució i com a membre de la mesa és “garantir la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats i les diputades”. “Actuar d’una altra manera hauria suposat incomplir les funcions per les quals ens van escollir”, ha defensat. En aquest sentit, Forcadell s’ha mostrat orgullosa de la tasca que han dut a terme els membres de la mesa querellats per tal que “tot allò que interessi a la ciutadania hagi pogut ser debatut a la seu de la sobirania nacional”.

Forcadell ha titllat l’escrit de la querella d’una “causa general contra el sobiranisme”, per a criminalitzar-lo i construir un relat sobre una violència que “no ha existit”. “La violència que hi va haver l’1 d’octubre no va ser exercida per la ciutadania, precisament”, ha exposat.

“Qui pensi que amb querelles o presons acabarà amb les institucions catalanes s’equivocarà”, ha defensat, i ha conclòs que Europa no pot mirar cap a una altra banda davant la possibilitat real que “no es produeixi un judici just, basat en la imparcialitat, la independència i la separació de poders”.