.

La presidenta del Parlament Carme Forcadell arribant la setmana passada al Tribunal Suprem per declarar. Una compareixença que es va suspendre per donar més temps de defensa als investigats.  Foto: Jose Soler / ACN

El Tribunal Suprem ha ordenat aquesta nit presó sota fiança de 150.000 euros per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i li dóna una setmana de termini per a fer-la efectiva.

Forcadell ha ingressat a la presó d’Alcalá Meco a la mitjanit i hi serà fins que aboni la quantitat de la fiança. Hi ha arribat en un cotxe policial escortat per dos vehicles de la Guàrdia Civil des del Tribunal Suprem-

Imatge del vehicle policial que trasllada Carme Forcadell entrant a la presó d’Alcalà Meco. Foto: José Soler / ACN

Pel que fa a Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, el jutge els deixa lliures però els dóna 7 dies per ingressar fiances de 25.000 euros cadascun. Pel que fa a Joan Josep Nuet, el jutge ha decretat la seva llibertat sense cap mesura cautelar.

A Corominas, Guinó, Simó i Barrufet els obliga a comparèixer setmanalment al jutjat més proper al seu domicili o al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, a lliurar el passaport abans d’aquest divendres a les 14 hores, i a no sortir de territori espanyol. Forcadell tindrà les mateixes mesures cautelars quan hagi sortit de presó.

Llarena, en canvi, no ha demanat als membres sobiranistes de la Mesa del Parlament la fiança de 6,2 MEUR que reclamava la fiscalia.

 

Les peticions de la Fiscalia

La Fiscalia del Tribunal Suprem havia sol·licitat l’ingrés a la presó per a la presidenta de la Taula del Parlament per un presumpte delicte de rebel·lió, durant la compareixença de mesures cautelars. A més, la Fiscalia també demanava presó incondicional per a tres membres de la Mesa, Lluís Corominas, Lluís Guinó i Anna Simó.

Per Ramona Barrufet (PDeCAT), el fiscal sol·licitava presó eludible sota una fiança de 50.000 euros.  Finalment, demanava llibertat amb mesures cautelars per a Joan Josep Nuet. Aquestes mesures cautelars per al coordinador general d’EUiA haurien passat per compareixences periòdiques.

Una votació simbòlica

Cal tenir present que tots els investigats han acatat de manera expressa l’article 155, pel que va quedar intervinguda la Generalitat. A més, s’han desmarcat de l’estratègia sobiranista dels exmembres del Govern de la Generalitat, que es van negar a declarar, i han defensat que la votació per la independència de Catalunya aprovada el passat 27 d’octubre era una cosa merament simbòlic i sense efectes jurídics.

La caixa de solidaritat ho cobrirà

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha anunciat aquest dijous a través de Twitter que la caixa de solidaritat cobrirà les fiances dels membres de la mesa del Parlament imposades pel Tribunal Suprem, de 150.000 euros per a Carme Forcadell i de 25.000 per a Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet. Fonts de l’ANC asseguren que ja es tenen els diners necessaris per a totes les fiances. “No esteu sols!”, ha piulat l’entitat sobiranista al costat de l’anunci.

La reacció de Puigdemont

El president cessat Carles Puigdemont ha lamentat que la presidenta del Parlament hagi de fer nit a la presó per haver permès el debat democràtic. “Per permetre parlar i votar! Així és la democràcia espanyola”, ha afegit en el seu compte de Twitter des de Brussel·les.

ACN