.

.

TOTS 21


Carburos Metálicos, companyia líder en el sector de gasos industrials i medicinals a Espanya que forma part del Grup Air Products, ha adquirit una parcel·la de més de 10.000 m² on instal·larà la primera hidrogenera oberta al públic a Tarragona. Els terrenys són a l’entrada del polígon industrial Riu Clar i la seva ubicació al costat d’importants vies de comunicació com l’AP-7, l’A-27, el port de Tarragona i el corredor mediterrani resultarà clau per impulsar a tota la regió el transport de passatgers i mercaderies per carretera per mitjà de l’hidrogen (H2). A part de ser d’origen renovable, l’H2 dispensat es produirà a Tarragona.

Està previst que la fase de construcció s’iniciï al llarg d’aquest any, per la qual cosa les instal·lacions podrien estar operatives al llarg del 2023. Entre els usuaris potencials d’aquesta hidrogenera s’inclou la flota de vehicles de distribució de Carburos Metálicos que adoptarà l’H2 gradualment. D’aquesta manera, el projecte contribueix al foment de l’H2 per a mobilitat, una de les línies estratègiques de la companyia que des de l’any passat realitza amb la seva ‘Ruta de l’hidrogen’ proves de proveïment i subministrament amb autobusos que demostren que aquest sistema de mobilitat ‘zero emissions’ ja és una realitat. Aquest recorregut, que ha passat per sis comunitats autònomes fins ara, continuarà aquest any i se suma a altres iniciatives com la posada en marxa a Torrejón de Ardoz (Madrid), el passat 26 de gener, de la primera línia d’autobús permanent d’Espanya propulsada per H2 renovable amb la tecnologia desenvolupada per Carburos Metálicos (grup Air Products). Aquestes i altres iniciatives situen la companyia al capdavant de la mobilitat amb hidrogen a Espanya.

‘Movem Tarragona’

Per tal de promoure la sostenibilitat i la innovació a la regió, Carburos Metálicos posa en marxa la campanya ‘Movem Tarragona’, adreçada tant al teixit empresarial de la província com al conjunt de la societat. Carburos Metálicos té un gran vincle amb aquest territori on hi és present des de fa més de 60 anys i on compta amb cinc plantes de producció. Es tracta d’una aposta decidida per Tarragona davant del convenciment que exercirà un paper molt rellevant a l’àmbit de l’economia de l’H2 com a centre de producció i investigació. En aquest sentit, la companyia forma part de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya que aglutina l’esforç per crear a la regió un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l’H2.

Carburos Metálicos, que enguany celebra el seu 125è aniversari amb la mirada posada en la transició energètica, lidera actualment el desenvolupament de la nova mobilitat amb H2 a Espanya, ja que compta amb les capacitats necessàries per produir-lo, distribuir-lo i portar-lo fins al dipòsit dels vehicles per mitjà de les seves pròpies hidrogeneres.

Tanmateix, és membre de diferents associacions que promouen l’economia de l’H2 i participa activament a les ‘taules d’hidrogen’ de diverses comunitats autònomes creades per impulsar projectes en el marc del ‘Full de ruta de l’hidrogen’ establert pel Govern central. De la mateixa manera, Carburos Metálicos és patró de la Càtedra d’Estudis sobre l’Hidrogen creada per la Universitat Pontifícia Comillas per estudiar el paper d’aquest vector energètic en la transició a una economia descarbonitzada.

La companyia forma part del productor d’H2 més gran a escala mundial, el Grup Air Products, que ha participat des del 1993 en més de 250 projectes d’estacions de servei d’hidrogen a una vintena de països. També disposa de la xarxa mundial més gran de distribució canalitzada d’H2 i una àmplia cartera de patents relacionades amb el seu proveïment, per la qual cosa és present en tota la seva cadena de valor. Actualment, les tecnologies de proveïment d’Air Products proporcionen més d’1,5 milions de recàrregues d’H2 a l’any.

“A Carburos Metálicos apostem un cop més per Tarragona convençuts del potencial per aportar solucions que permetin avançar cap a la descarbonització de l’economia i la transició energètica. La futura hidrogenera de Riu Clar és una peça més en la creació d’un ecosistema de l’hidrogen a Catalunya on la companyia ja disposa d’hidrogen renovable que es produeix a Tarragona”, ha explicat Miquel Lope, director general de Carburos Metálicos.

Redacció