.

 

La façana de l'Ajuntament, amb el llaç rosa

La façana de l’Ajuntament, amb el llaç rosa

L’Ajuntament de Cambrils ha volgut sumar-se a la lluita contra el tumor més freqüent en les dones occidentals. Des d’aquest matí es pot veure un llaç rosa a la façana de l’Ajuntament que romandrà penjat durant aquesta setmana per tal de sensibilitzar a la població sobre l’impacte que té aquesta malaltia en la societat.

El consistori col·labora amb campanyes de sensibilització amb l’Associació Espanyola Catalunya Contra el Càncer (AECC) que disposa d’una sèrie de serveis i programes per a l’atenció integral de les persones amb càncer de mama proporcionant informació als/les malalts/es i familiars, donant suport i acompanyament (atenció psicològica i social, orientació mèdica, vídeos de cures estètiques) i invertint en recerca, l’única via que a llarg termini curarà el càncer de mama.

A Espanya es diagnostiquen al voltant de 25.000 nous càncers de mama a l’any, (1 de cada 8 dones tindrà càncer de mama al llarg de la seva vida) i tot i que la supervivència és del 83%, és la primera causa de mortalitat per càncer en dones.

Importància del diagnòstic precoç

Enguany la campanya posa l’accent en la importància de detectar aquest càncer el més aviat possible per poder començar el tractament. De fet, el càncer de mama és el més freqüent entre les dones de 50 a 69 anys. En aquest grup d’edat s’ha demostrat que la realització de mamografies cada dos anys augmenta en un 30% els casos de curació cosa que, de moment, no s’ha observat en altres edats.
Aquest càncer es pot curar. Però per prevenir mals majors, cal descobrir-lo a temps i començar el tractament immediatament.

La realització de la mamografies és actualment la manera més fiable per descobrir indicis de càncer a les mames. Quasi sempre confirma que no hi ha cap anomalia. Altres cops detecta alguna alteració i llavors cal fer alguna prova més.

En aquests caos, es descarta l’existència de la malaltia en la gran majoria de vegades. Solament en molt pocs casos es troba un càncer i llavors és millor saber-ho i guanyar un temps decisiu per al tractament i la curació.

El programa de cribratge de càncer de mama de Tarragona – Tortosa es porta a terme pel CatSalut (Servei Català de Salut) amb la col·laboració de la Fundació Lliga per la Investigació i la Prevenció del Càncer (FUNCA) i dels hospitals, centres d’atenció primària i centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva de la demarcació. Aquest Programa realitza mamografies gratuïtes a totes les dones de 50 a 69 anys.