Cambrils celebrarà aquest cap de setmana la tradicional festa de Sant Antoni i viatjarà a l’època en què els cavalls, les mules i els ases eren indispensables per a les feines del camp i el transport de persones i mercaderies. L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Festes, Teresa Recasens, i el president de la Cooperativa, Pau Serra, han presentat avui el programa d’activitats d’aquesta festa de la pagesia.
La jornada principal serà el diumenge 21 de gener, amb l’esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola, la trobada de plaques de cava, els Tres Tombs de Sant Antoni i el concert i el ball a càrrec de l’Orquestra Himalaya al Palau Municipal d’Esports.
Però, com a novetat, enguany s’amplia la programació i el dissabte 20 de gener a les 12 hores hi haurà la inauguració de dues exposicions sobre els canvis de l’agricultura, els processos productius i la transformació del paisatge. Tot seguit, a l’exterior del molí hi haurà un vermut amb música tradicional prioratina amb Cati Plana (acordió), Jordi Macaya (viola) i Marc Figuerola (contrabaix).
Per una banda, l’exposició “Habitar” de l’entitat Prioritat, mostra els valors del paisatge del Priorat i alhora ens convida a pensar sobre la necessitat de consensuar un model territorial participat, que respecti la seva història, que combini tradició i innovació, que sigui capaç d’incorporar noves activitats i que permeti “habitar” aquesta terra de manera plena i respectuosa.
Per l’altra, l’exposició “La cultura oral dels paisatges culturals agraris de l’Euroregió Pirineus Mediterrània” de l’Institut Ramon Muntaner, pretén documentar, reivindicar i donar a conèixer els elements immaterials lligats als processos de transformació paisatgística que han derivat dels canvis en l’agricultura i els processos productius i recuperar la memòria a partir dels testimonis orals.
L’endemà diumenge, 21 de gener, hi haurà el tradicional esmorzar popular a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola (carretera de Montbrió, Km2). L’esmorzar se servirà a partir de les 9 del matí i inclou pa, llonganissa, cansalada, pa torrat, oli d’oliva verge extra, aigua i fruita.
Amb el tiquet, que costarà 5 euros, es farà descompte per la compra d’oli nou a l’Agrobotiga de la Cooperativa, que estarà oberta per l’ocasió. A més, com és habitual, també es vendrà el Tortell de Sant Antoni elaborat a Cambrils, al matí a la Cooperativa i a la tarda durant el ball al Palau d’Esports.
Paral·lelament, durant tot el matí, a partir de les 9:15 hores, també se celebrarà la 17a Trobada d’intercanvi de plaques de Cava i es podran adquirir les noves plaques: la del 2024 i la commemorativa de la trobada.
Mentrestant, les cavalleries participants als Tres Tombs es concentraran a les instal·lacions de la Cooperativa. A partir de les 12 hores, s’iniciarà el recorregut des del passeig Albert, pel carrer Hospital en direcció al carrer Verge del Camí. En passar per davant del pati de l’Ermita, el mossèn farà la benedicció dels cavalls participants i animals de companyia, coincidint amb la sortida de missa. L’itinerari continuarà per l’avinguda Baix Camp i el passeig La Salle i es repeteix dos tombs més.
Els Tres Tombs comptaran amb la participació d’un centenar de cavalls del Club Hípic Castells, el Club Hípic Tomás Santiago i l’Hípica Herederos de Santiago acompanyats de la Banda dels Tres Tombs.
El mateix diumenge 21 de gener a les 18 hores se celebrarà el concert de Sant Antoni amb l’Orquestra Himalaya al Palau Municipal d’Esports. Seguidament, a partir de les 19 hores, hi haurà el ball amb la mateix orquestra. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.
Els actes de Sant Antoni de Cambrils estan organitzats pel departament de Festes de l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, el Museu d’Història i les tres hípiques participants.
La Festa de Sant Antoni se celebra en honor al patró dels animals domèstics i de treball, que protegeix als animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar. És una celebració tradicional de la pagesia emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l’hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni.
Antigament aquesta festa era considerada com l’inici del cicle festiu del carnaval i per això les persones participants es disfressaven per anar a les carrosses i al ball de tarda. Durant molts anys s’havia fet una cercavila amb carrosses artístiques molt guarnides i altres de satíriques.
Equip de redacció