.

Laura Roigé fa l'entrega de la distinció a Joaquim Margalef. Foto: Cambra Tarragona

Laura Roigé fa l’entrega de la distinció a Joaquim Margalef. Foto: Cambra Tarragona

La Cambra de Tarragona ha volgut retre un homenatge a Joaquim Margalef, del Grup de Recerca d’Indústria i Territori de la URV, en el decurs de la que ha estat la seva darrera presentació de l’Informe de Conjuntura. Això ha passat en el marc d’una edició del Bon dia Tarragona, i la distinció l’ha rebut de mans de Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona.

Joaquim Margalef Llebaria, és llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i doctorat en Economia per la Universitat Rovira i Virgili.

Professionalment ha col·laborat amb els equips de redacció de diversos Plans d’Urbanisme de diferents municipis de Catalunya. D’altra banda, ha redactat, entre d’altres, l’estudi Sòl Industrial a Catalunya pel Consorci de la Zona Franca, i de vàries comarques del Camp de Tarragona en la col·lecció Catalunya Comarcal de Caixa Catalunya.

Entre els anys 1978 a 1997 va ser Director d’Estudis de la Cambra de Tarragona. De 1997 a 2001, Cap del Servei de Promoció i Estudis Econòmics a la Diputació de Tarragona. I des de 2007 fins al maig de 2011, Director dels Serveis Territorials de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya a Tarragona.

Des de 1993 és Catedràtic d’Ensenyament Secundari i des de l’any 2001 es professor associat de la URV, concretament al Departament d’Economia Aplicada on forma part del Grup de Recerca d’Indústria i Territori.

Ha publicat diversos libres i infinitat d’articles sobre estructura i perspectiva econòmica, plans estratègics, informes anuals d’economia o monogràfics sectorials relacionats principalment amb el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Per tot això, el Comitè de la Cambra de Tarragona ha acordat, per unanimitat, atorgar-li un més que merescut reconeixement per la seva aportació a l’anàlisi de la Conjuntura econòmica del nostre territori.

La conjuntura expressa el pols econòmic i les perspectives a curt termini per tal de prendre decisions econòmiques o empresarials.

Treballs, que d’una manera o altra, el Joaquim  ha continuat fent amb el seu seguiment durant més de 27 anys, els quals va iniciar a la Cambra de Tarragona. Primer, amb Victor Ferré el 1978, i que després prosseguí ell mateix el 1979 amb les enquestes bimestrals a empreses industrials i comercials, elaborant indicadors econòmics contextualitzats pel conjunt de Catalunya. Les Cambres van ser pioneres amb aquest tipus d’estudis, que ara realitza el Banc d’Espanya dins el conjunt d’enquestes oficials. 

“Moltes gràcies Joaquim per la teva dedicació al territori, mai t’ho podrem agrair prou, però sí reconèixer com fem amb aquest acte”, ha assenyalat Laura Roigé.

Informe de Conjuntura
El Bon dia Tarragona ha acollit també la presentació de l’Informe de Conjuntura del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, referit al darrer trimestre de 2022, segons les dades elaborades per la URV i les Cambres de Tarragona, Reus, Tortosa i Valls.

I ha comptat, a més de Laura Roigé i Joaquim Margalef, amb les intervencions de Mercedes Teruel, directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV i Lluís Colet, administrador de Luis Colet SAU.

A grans trets, a l’Informe de Conjuntura s’hi assenyala que el tancament de l’exercici 2022 reflecteix un augment important de l’activitat, especialment de l’ocupació i de la inversió. Aquest dinamisme mostra símptomes de debilitament a partir del segon semestre de l’any anterior, a causa del comportament a la baixa de les importacions i les exportacions, de l’augment de la inflació, dels efectes de la guerra d’Ucraïna i de la desacceleració de l’economia xinesa.

Aquestes dades es posen en context  a l’Informe de Conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre del quart trimestre de 2022, les quals permeten oferir una perspectiva incerta de l’activitat empresarial per enguany i un creixement econòmic inferior a 2022, però que permetrà superar la caiguda de 2020 produïda per la covid-19.

Els Bon dia són una iniciativa de la Cambra de Tarragona amb el suport de Repsol, CaixaBank i Port de Tarragona. I la col·laboració de Bic Graphic i Yzaguirre.