.

.

TOTS 21


Imatge d’una de les terrasses de Cal Compte. Foto: Cedida

Un total de 22 cellers de la DOQ Priorat i la DO Montsant participaran a l’edició de tardor del Tast de Cal Compte, a Torroja, que tindrà lloc el dimecres, 12 d’octubre, a Torroja del Priorat. L’allotjament organitza cada any – i ja en van 12– un tast amb motiu de la Fira del Vi de Falset, però aquest 2022 ha decidit fer una excepció i programar una segona edició per posar en valor els vins i cellers del Priorat que treballen a favor del paisatge.

Precisament, el tast duu per nom “Viticultura conscient i vins sostenibles”, i no només consistirà en una jornada de tast, sinó que començarà amb una activitat pedagògica a càrrec de l’enginyer tècnic agrícola, Francesc Font, un dels màxims exponents en agricultura regenerativa.

El Tast de tardor de Cal Compte començarà a les 10h del matí amb la xerrada de Francesc Font, que reflexionarà sobre els avantatges d’aplicar la regenerativa i de la importància de donar vida als sòls perquè en neixin aliments vius i nutritius, al mateix temps que es contraresten els efectes de l’emergència climàtica. Font és consultor, però també fa de pagès i té projectes a l’Empordà i a Menorca. Sobre agricultura regenerativa té publicats dos llibres: Arrelats a la terra i Agricultura regenerativa. El perquè, el com i el què.

A partir de les 11h, els assistents al Tast de tardor del Cal Compte podran començar a tastar els vins dels cellers de la DOQ Priorat, DO Montsant i fora de DO que desenvolupen una viticultura conscient i respectuosa, amb pràctiques ecològiques, biodinàmiques o regeneratives a la vinya. El resultat d’aquest estil de viticultura sumat a un treball enològic de mínima intervenció al celler, dóna com a resultat vins vius i expressius que, en essència, defensen el paisatge i n’asseguren la seva conservació.

Els elaboradors que ja han confirmat la participació al tast són:
DOQ Priorat
Cellers Scala Dei
Burgos Porta- Mas Sinén
Mas d’En Gil
Mas Martinet
Terroir al Límit
Vall Llach
Perinet
Cims de Porrera
Trio Infernal
Clos Pachem
Clos Mogador
DO Montsant
Vinyes Domenech
Ficaria Vins
Josep Grau Viticultor
Orto Vins
Capafons Ossó
Bell Cros
Terroir Sense Fronteres
Venus La Universal
Vitícola Sileo
Alfredo Arribas- Vins Nus
Fora de DO
Ficaria Vins

El Tast de tardor és una oportunitat privilegiada de passejar per una de les cases pairals més emblemàtiques del Priorat. Cal Compte va ser edificada el 1801 i la seva construcció en diferents etapes explica l’esdevenir de la comarca, que ha estat sempre lligat a la producció i a l’especialització en el conreu de la vinya. La família Compte va ser una de les més influents de la zona, impulsora de la DOQ Priorat. L’any 2000, la casa la va comprar l’antropòloga, museòloga i especialista en cultures del vi, Anna Figueras Torruella, que n’és l’actual propietària, i la va convertir en un allotjament amb
encant que avui manté aquest ús turístic, essent punt de trobada d’amants dels grans vins del Priorat.

En acabar el tast, els assistents podran gaudir d’un dinar (paella de tardor) i continuar fent tertúlia. Les entrades ja es poden comprar a través d’Entradium i tenen un cost individual de 70 euros. Inclouen l’assistència a la conferència de Francesc Font, el tast amb més de 20 cellers participants i el dinar amb vistes als costers de vinya vella de Torroja del Priorat. Tota la informació està disponible en línia a Cal Compte.