.

'Cafè i Caliu' atén unes 220 persones cada dia. Foto: Tarragona 21

‘Cafè i Caliu’ atén unes 220 persones cada dia. Foto: Tarragona 21

‘Café i Caliu’ servirà entre Nadal i Sant Esteve uns 200 esmorzars. Aquest és un dels molts projectes de Càritas Interparroquial de Tarragona engegat des del febrer del 2011. L’antiga casa del Transeunt ofereix un bon esmorzar amb cafè, entrepà, brioxeria, iogurts i un plat calent. José Ramón Bahillò s’encarrega de dirigir el projecte amb una seixantena de voluntaris -9 diaris- que hi treballen des de les 9h fins les 12h. Bahillò destaca que el 85% de les persones són homes en situació d’exclusió social per haver perdut la feina i les ajudes. També explica que una dada rellevant ha estat l’augment de joves –menors de 40 anys- en els darrers mesos.

Des de Tarragona 21 hem pogut parlar amb diversos d’aquest transeünts. Molts d’ells no ens han volgut dir el seu nom i no han volgut ser fotografiats, però les seves històries són molts semblants.

“Vinc a esmorzar cada matí des del mes de març”, explica un d’ells. Aquest home de mitjana edat va arribar des de Vilanova i la Geltrú, tot i que la seva història comença el 2009 quan es va quedar sense feina. “Vaig treballar com a guàrdia jurat al llarg de 15 anys” explica. El 2010 es va divorciar i va ser llavors quan va decidir marxar a viure a casa de la seva mare. Arran la mort d’aquesta les relacions familiars van empitjorar. Els seus germans es van vendre la casa deixant-lo al carrer. “Mai hagués imaginat que acabaria al carrer i ara estic a l’espera de rebre algun ajut”.

El mateix sentiment és el de la Maria Dolores. “Mai m’hagués imaginat que acabaria aquí” ens explica l’única dona que hi ha al menjador quan arribem. “Em prenc el cafè i m’emporto l’esmorzar en un tapper” ens diu tímidament. Ella també està a l’atur i pateix fibromialgia i osteoporosis, malalties que l’impedeixen treballar. Tot i que destaca que ella no està sola -té dos fills i nets- explica que ells també reben les ajudes de Càritas.

des de les 9h fins les 12h es serveixen entrepans, brioxeria i plats calents. Foto: Tarragona 21

des de les 9h fins les 12h es serveixen entrepans, brioxeria i plats calents. Foto: Tarragona 21

Tarragona, ciutat solidària per Nadal

Des de la Interparroquial de Càritas de Tarragona moltes han estat les iniciatives que s’han engegat da cara a aquest Nadal. El seu responsable, Raimon Mateu, explica a Tarragona 21 que en total s’han recollit 11.000 quilos d’aliments en els col·legis i els instituts de tota Tarragona.

Una altra de les iniciatives ha estat la recollida de joguines que també va arrancar a diverses entitats i escoles. Un total de 40 voluntaris han recollit en els darrers dies les joguines que seran repartides amb dos furgonetes en els propers dies.
Les famílies amb fills al seu càrrec són les que més pateixen. A cada parròquia hi ha un responsable de Càritas ens explica Maria. Al llarg de tot l’any les donacions esdevenen fonamentals per pagar les beques menjadors, els bolquers o la llet maternal. Mateu recorda que les donacions es fan en funció de la situació de família i explica que les necessitats s’intensifiquen en aquestes dates.

B.U.