.

Vista del camp de tir de Sant Salvador. Foto: Francesc Richard

El camp de tir del barri de Sant Salvador de Tarragona no està en condicions d’oferir el tir olímpic per als Jocs Mediterranis de 2017. Tant la Federació Catalana de Tir Olímpic com el comitè organitzador dels Jocs de Tarragona tenen clar de fa temps que no s’hi celebraran els Jocs. La qüestió és on tindran lloc. Sobre la taula hi ha diverses opcions: el camp de tir de Mollet del Vallès, a Barcelona, unes noves instal·lacions a Bràfim (Alt Camp), en uns terrenys propietat de la Federació Catalana de Tir Olímpic, o altres possibilitats sorgides d’iniciatives privades de la província, que s’han ofert al comitè organitzador. Que el cost sigui el més reduït possible és un dels factors clau per la decisió final.

El futur camp de tir olímpic de Bràfim ha viscut diversos projectes i pressupostos fins que finalment s’està rebaixant el seu cost, que podria rondar els 9 milions d’euros (inicialment es preveia que costés 12 milions i fins i tot s’havia parlat de 16 milions), segons la Federació Catalana de Tir Olímpic.

De confirmar-se aquest pressupost de nou milions, a la Federació li mancarien tres milions d’euros per quadrar xifres, però el comitè organitzador no està per gastar-se tres milions d’euros. Ramon Cuadrat, director general dels Jocs, ha estat taxatiu amb Tarragona21: “El tir es farà allà on sigui econòmicament viable”. L’organització dels Jocs es va reunir fa tres setmanes amb l’enginyer del projecte “i li vam demanar que ens digui quin és el pressupost definitiu i en què podem col·laborar-hi”.

La Federació Catalana de Tir Olímpic aposta per Bràfim i no per Mollet del Vallès, una de les altres opcions. Es vol que les instal·lacions de Bràfim siguin modèliques i situïn Tarragona i el seu entorn “al mapa espanyol de tir, amb la possibilitat de fer turisme esportiu”, afirma a Tarragona21 el president de la Federació, Antoni Molló. “És una oportunitat única per Tarragona, pensant més enllà dels Jocs, però qui té la darrera paraula és el comitè organitzador. Si ells no volen el camp, no es farà”.

Altres opcions per al camp de tir procedeixen d’inversors privats de la província, que han fet ofertes a Tarragona 2017. Ramon Cuadrat ha preferit no desvetllar de quines es tracta i on s’ubicarien.

El projecte de Bràfim

Pel que fa al projecte del camp de Bràfim, aquest es va presentar a l’Ajuntament d’aquesta població de l’Alt Camp en 2009 i volia aprofitar el boom de la construcció per ser viable. De fet, ho era fins que va esclatar la crisi. El projecte dissenya un espai de 25 hectàrees, amb cinc cantxes per al tir al plat, marcadors electrònics, galeria coberta de 10 metres i una extensió de 300 metres, que quedaria tota tancada per protecció. L’opció dels Jocs de 2017 és potser la darrera oportunitat perquè la Federació el pugui fer. Per fer-lo viable la fórmula és una permuta amb els terrenys del camp de tir de Sant Salvador.

Els terrenys de Sant Salvador i els de Bràfim són de la Federació Catalana. A Sant Salvador, el nou POUM preveu que s’hi pugui edificar residencial. Així, el nou camp de Bràfim es pagaria amb la venda de l’anterior per fer-hi pisos. La Federació ja ha fet una paga i senyal pels terrenys. Aquestes eren les previsions de la Federació Catalana fa uns anys, però la crisi immobiliària ho ha trastocat tot.

Amb la crisi ha baixat el preu que pot demanar la Federació pel camp de Sant Salvador. Així, només té assegurats, amb la venda del camp, sis dels nou milions que val el nou camp, segons Molló. Faltarien tres milions, cosa que abans de la crisi immobiliària no passava. En aquest sentit, hi ha dues fórmules per arrodonir el cost: amb patrocinadors o amb l’aportació de Tarragona 2017. Aquesta darrera és difícil donada la situació de crisi. Tot i això, Cuadrat ha afirmat que Tarragona 2017 sí té previst pagar material del camp.

El camp de Sant Salvador, descartat

Sant Salvador queda descartat pel comitè organitzador perquè està envoltat d’habitatges i ara com ara no s’hi pot practicar el tir abans de les deu del matí degut a les queixes dels propis veïns. Altrament, per raons de seguretat, no es poden practicar dues modalitats diferents de tir al plat alhora.

Per la Federació, Mollet del Vallès, que va ser el camp de tir dels Jocs de Barcelona 1992, també té problemes i necessita millores, segons Molló. “Es va cometre l’error de construir-lo a les instal·lacions dels Mossos d’Esquadra”, el que suposa que no es pot usar quan es vulgui. També presenta desperfectes en el material usat, com ara les dianes.

El Comité Internacional dels Jocs, que va reunir-se a Tarragona el novembre passat, és coneixedor de la incògnita sobre el futur camp de tir, l’única instal·lació que queda pendent dels Jocs de 2017.

J. Garcia