.

L’equip dels Bombers, abans de sortir. Foto: Bombers

Una expedició dels Bombers de la Generalitat viatja ja cap al Marroc per donar suport en les tasques de cerca i rescat de víctimes del terratrèmol del passat divendres.

L’equip, l’integren quatre guies canins i quatre gossos del Grup Caní de Recerca (GRCR), un tècnic en estructures col·lapsades, un altre en rescat de persones, que també podrà fer atenció sanitària; un parell de bombers que prestaran suport logístic, un altre d’origen marroquí, que ajudarà en les comunicacions amb els operatius del país, i un cap d’expedició.

La funció de l’equip consistirà a buscar i rescatar persones colgades sota la runa. El tècnic en estructures col·lapsades treballarà per validar totes les operacions de rescat, garantint l’estabilitat de les estructures en què s’operi, apuntalant allà on calgui. El tècnic en rescats vetllarà per la seguretat dels operatius que s’hagin d’endinsar entre la runa. Els gossos seleccionats per viatjar al Marroc són de venteig, entrenats per seguir rastre de persones en l’aire.

El grup ha sortit per carretera la tarda d diumenge amb un parell de furgonetes de transport logístic i de personal i dos vehicles lleugers. La sortida es va fer des del Complex Central dels Bombers de la Generalitat a Bellaterra. L’expedició anirà fins a Algesires, on demà al matí agafarà un ferri que els durà fins a Tànger. Un cop al Marroc, l’expedició rebrà instruccions de les autoritats marroquines, que els assignaran el destí on hauran de treballar. Tenen previst estar-s’hi una setmana i treballaran sota el comandament del contingent de l’Estat, que coordina la Unidad Militar de Emergencias.

L’expedició s’ha format atenent l’oferiment de la Generalitat de Catalunya al Marroc i s’ha coordinat a través de Protecció Civil, un cop les autoritats d’aquell país han precisat l’ajut que necessiten. Prèviament, i a més dels Bombers, el Govern també havia ofert la participació de Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i tècnics de Protecció Civil.

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha coordinat a través del CECAT l’activació dels recursos que el Centro Nacional de Seguimiento y Coordinación de Emergencias (CENEM) ha demanat per desplaçar al terratrèmol al Marroc.