.

Un operari de Bayer a Tarragona, treballant en el poliuretà. Foto: ACN

Sèrbia, Bòsnia, Eslovènia, Itàlia, Grècia, Romania i Bulgària. Aquests són els set nous mercats que assumeix la unitat de poliuretans de la fàbrica de Bayer de Tarragona. Amb aquesta ampliació passarà a donar servei a una dotzena països, als quals exporta més de la meitat de la seva producció.

Tot plegat respon a una reorganització duta a terme en l’últim any, i no significa que siguin uns territoris verges per a l’empresa. Així ho ha explicat Joan Cirujeda, director de la Casa de Sistemes de Tarragona, acompanyat del director general de Bayer MaterialScience Iberia, Jesús Loma-Ossorio. Sí suposa, en el cas del sudest europeu, que per primera vegada es produirà i exportarà des de Tarragona. Els països del Magreb ja els controla la planta de Tarragona des de 2004.

Joan Cirujeda i Jesús Loma-Ossorio, durant la presentació d'aquest dijous. Foto: ACN

L’adjudicació a Tarragona d’aquests mercats “confirma l’aposta de Bayer per Espanya i afiança Tarragona”. En concret, l’anomenada Casa de Sistemes, la unitat que produirà per aquests països.

“Gràcies a un equip emprenedor i altament qualificat” han estat incorporats aquests països, ha dit Cirujeda. Per poder satisfer les demandes dels nous mercats, Bayer ha invertit mig milió d’euros en adaptar els processos de fabricació. Amb aquesta adjucicació, es consolida la planta de Tarragona atorgant-li noves responsabilitats geogràfiques i millorant la xifra de vendes en un 20 per cent. El 85 per cent de la seva producció va a l’exportació. Bayer exporta a 49 països.

A part del perfil del seu personal, altres raons que han decidit a la central alemanya de la firma per Tarragona han estat justament la posició geogràfica de Tarragona i la planta, el fet que des de Tarragona es treballa fortament en innovació i per ser “eficient i flexible”.

La fàbrica de Bayer a Tarragona és la més important de la firma alemanya al sud d’Europa. Aquesta reordenaciói assegura el futur de la planta tarragonina, que tècnicament es troba situada en els termes municipals de Vila-seca i la Canonja.

Tots dos directius han apuntat que en un futur no descarten continuar obrint-se a nous mercats, com ara el centre d’Àfrica.

Part de les instal·lacions de la fàbrica de Bayer a Tarragona

Comercialització de poliuretà

L’activitat de la Casa de Sistemes se centra en el desenvolupament, la producció i la comercialització de sistems de poliuretà per a ús en la fabricació de noves escumes aïllants per a la construcció, la cadena de fred de la indústria de l’alimentació i materials per a l’automoció. Els dos directius han explicat que els reptes de futur són reduir el consum energètic d’ús domèstic i en els cotxes. Bayer també ofereix productes per al calçat o el descans i treballa en tecnologia punta per a avions propulsats per energia solar.

“En un entorn difícil i competitiu, Bayer segueix apostant per la fàbrica de Tarragona”, ha afirmat Jesús Mola-Ossorio. D’ella es produeixen 150.000 tones anuals d’issocianats (un component usat en la fabricació de poliuretà) a la planta de MDI, més 25.000 tones més a la Casa de Sistemes.

/* JS para menú plegable móvil Divi */