.

.

TOTS 21


Un camp d’arròs. Foto: Cedida

BASF i el International Arrissi Research Institute (IRRI) han iniciat una col·laboració científica per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) procedents de la producció d’arròs. Amb el nom de “OPTIMA Rice” (Optimització de la gestió per a la reducció de GEI en l’arròs), la col·laboració amb IRRI recolza el compromís de BASF de permetre la reducció de les emissions de CO2e (equivalent a diòxid de carboni) en un 30 per cent per tona de cultiu produït per a 2030. Es planeja un esforç conjunt durant diferents temporades d’arròs a Filipines i es durà a terme a Laguna, on totes dues organitzacions mantenen centres de recerca per a l’arròs.

L’arròs és un dels cinc cereals més produïts a nivell mundial i ho consumeixen uns tres mil milions de persones cada dia. Encara que es conrea a tot el món, Àsia representa la major part de la seva producció. No obstant això, a causa de la seva expansió geogràfica i la forma típica de cultiu en els aiguamolls, la producció mundial d’arròs amb pela contribueix al voltant del 10 per cent del total de les emissions de GEI del sector agrícola, provinents principalment dels arrossars dels aiguamolls contínuament inundats. A causa d’aquesta gran petjada de carboni, s’estima que la producció d’arròs té el major potencial dins de la producció de cultius agrícoles per a reduir les emissions de GEI.

BASF i IRRI planegen explorar múltiples aspectes relacionats amb el cultiu d’arròs climàticament intel·ligent. Aquests inclouen varietats d’arròs de sembra directa, estabilitzadors de nitrogen, gestió de nutrients i residus, productes químics nous fets a mesura per als productors d’arròs i tecnologies d’estalvi d’aigua, com la gestió alternativa d’humectació i assecat (AWD). A més, el IRRI ha començat a millorar encara més el seu model ecofisiològic ORYZA, per a incloure nous algorismes de càlcul per a estimar les emissions de GEI, per a la seva aplicació al projecte. BASF utilitzarà la seva eina AgBalance™ per a estimar la intensitat de les emissions de GEI i treballarà amb el IRRI en proves de camp dels seus productes per a obtenir dades agronòmiques i de GEI d’alta qualitat. Tant BASF com IRRI tenen com a objectiu continuar desenvolupant i aplicant models per a millorar la comprensió científica per a la mitigació del canvi climàtic i les opcions d’adaptació per a l’arròs a Filipines i altres àrees productores d’arròs a Àsia. En última instància, tant BASF com IRRI tenen com a objectiu ajudar als agricultors que conreen arròs a descarbonizar els seus sistemes de producció.

“Per a aconseguir els grans avanços necessaris per a reduir les emissions de carboni en l’agricultura, hem d’avaluar com es poden combinar noves tecnologies i eines per a aconseguir més pràctiques agrícoles climàticament intel·ligents”, explica Marko Grozdanovic, Sènior Vice President Global Màrqueting de BASF Agricultural Solutions. “Ens associem amb el *IRRI per a aprofitar tot el potencial de la seva experiència en arròs, ja que aquest cultiu té un important potencial d’estalvi de carboni”.

“Aquesta col·laboració presenta immenses oportunitats perquè les reduccions de metà i altres reduccions de GEI de manera que creuen valor per als agricultors i ajudin a millorar la producció d’arròs a Àsia, i a Filipines en particular”, afirma Bas Bouman, director de recerca i cap del Departament d’Impacte Sostenible del IRRI.