.

Ballesteros sortint de la seva compareixença Foto:Tarragona21

Ballesteros sortint de la seva compareixença Foto:Tarragona21

El cas Inipro segueix aixecant polseguera a l’Ajuntament de Tarragona un cop s’ha conegut l’auto del jutjat número 1 de Tarragona que instrueix el cas. En total hi ha onze persones investigades entre responsables de l’empresa, treballadors d’aquesta i responsables municipals com l’exgerent de l’IMSST Antonio Muñoz, l’extreballador d’Inipro i ex cap de les joventuts socialistes a Tarragona, Alejandro Caballero o l’exconsellera encarregada de l’àrea de serveis a les persones, Victòria Pelegri o l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

Un Ballesteros que ha donat explicacions després de l’auto on ha sortit com una de les onze persones investigades per aquest cas Inipro. L’alcalde ha deixat clar que ‘Sóc el primer interessat en poder aclarir les coses que s’han dit aquests dies’ ha afirmat Ballesteros només començar la seva compareixença.

Una compareixença que ha centrat a explicar el “perquè” va signar els pagaments a l’empresa Inipro quan aquests tenien una advertència d’il·legalitat per part de l’interventor. Ballesteros ha assegurat que “en cas de no signar els papers recorria en un enriquiment injust de l’administració”.

L’alcalde de Tarragona ha dit que en cap cas es planteja dimitir i ha assegurat que la feina està feta, ja que el jutge ha demanat també conèixer les memòries de la feina feta per l’empresa Inipro per l’IMSST. Josep Fèlix Ballesteros ha dit que les entitats veïnals demanaven la intervenció de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) a causa de l’augment de les immigrants arribats a la ciutat.

L’alcalde ha tingut el suport de pràcticament tot l’equip de Govern a la primera filera de la sala d’actes de l’Ajuntament on s’ha fet la compareixença.Ballesteros declararà al jutjats el pròxim 26 de gener a dos quarts de deu del matí.

L'equip de Govern del PSC ha ocupat la primera filera només amb l'absència d'Ivana Martínez. Foto Tarragona21

L’equip de Govern del PSC ha ocupat la primera filera només amb l’absència d’Ivana Martínez. Foto Tarragona21

El ‘cas Inipro’
El cas va esclatar fa dos anys quan es va denunciar la presumpta contractació irregular que una empresa externa als Serveis Socials, Inipro, havia fet. Es denunciava el fet que el seu màxim responsable és militant socialista, que es va prorrogar el contracte de forma irregular i que la licitació es va fer sense publicitat. El gerent de Serveis Socials va dimitir en el decurs de l’anterior mandat municipal.
La formació va justificar, en el seu moment, diverses irregularitats per portar el cas a la fiscalia: l’absència de motius per a l’externalització del servei tenint en compte l’existència de personal propi de l’IMSS, la inexistència d’informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona o del personal contractat. A més, apuntava a la impossibilitat de realitzar pròrrogues en el contracte segons el plec de clàusules o que s’hagués superat el pressupost màxim de licitació -uns 60.000 euros-, i que s’hi destinessin fins a 260.000 euros en tres anys.

Una auditoria
Una auditoria del mateix IMSS assenyalava al 2011 que les pròrrogues en l’adjudicació no es van efectuar pels procediments previstos en la Llei de Contractes del Sector Públic. A tot això, també planen ombres sobre l’adjudicació inicial del projecte, materialitzada l’any 2010. El consistori, governat aleshores pel PSC i ERC, va licitar el servei per la via del procediment negociat sense publicitat, tal com permet la llei en casos de serveis que no superen els 60.000 euros.
L’IMSS hauria convidat tres empreses a presentar oferta, amb el compromís d’adjudicar el servei a la que presentés la millor, segons el plec de condicions. Una de les firmes hi va renunciar. Les altres dues eren Itinere i Inipro -amb seu a Viladecans-, la qual es va acabar adjudicant el servei, amb la particularitat que l’altra firma en discòrdia, Itinere, era a la vegada una filial d’Inipro.

QPC/JG