.

.

TOTS 21


La festa medieval de Catalunya es va cloure aquest diumenge al vespre després de deu dies de festa. Foto: ACN

La Setmana Medieval de Sant Jordi ha tancat la seva 35a edició amb un balanç molt positiu. La festa medieval de Catalunya, que va cloure aquest diumenge al vespre després de deu dies de festa, ha registrat un èxit absolut de públic els dos caps de setmana, fins i tot el dissabte 23 d’abril malgrat la pluja que va obligar a suspendre actes. El president de l’Associació Medieval, Maties Martí, destaca que la festa ha tornat amb absoluta normalitat. “A cada racó s’ha respirat alegria i ganes de viure-la en plenitud, ens hi han acompanyat milers i milers de visitants; n’estem molts contents”, afirma. El lliurament de l’espasa d’honor a la il·lustradora Pilarín Bayés va ser l’acte de cloenda de la festa.

“També és indicativa la venda d’entrades dels grans espectacles, que han estat de rècord”, destaca Martí. Per exemple, mai abans s’havien esgotat els tiquets per les dues sessions per a la representació de la ‘Llegenda de Sant Jordi’ amb tanta antelació, que sumen 3.000 espectadors. “La cancel·lació d’aquest espectacle ha estat l’únic moment de tristesa: enguany no hem pogut matar el drac. Ho farem el vinent!”, promet el president de l’Associació Medieval.

La ‘Llegenda de Sant Jordi’ s’havia de celebrar el 23 d’abril a la nit, però les pluges intermitents de la jornada, que van incloure una calamarsada al migdia, van continuar a la nit tot obligant l’associació organitzadora a cancel·lar les dues representacions de l’espectacle més emblemàtic i antic que es celebra al punt més alt de la muralla del segle XIV.

Pel que fa a la resta d’espectacles, l’estrena de la funció familiar de la Cantata Teatral sobre la llegenda, de la Factoria Bram, també ha acabat entrades. S’ha representant durant els dos caps de setmana i l’han vista unes 1.200 persones al claustre de Sant Francesc. El Sopar Reial va esgotar el mig miler de tiquets en dues hores. També s’han venut les 800 places disponibles del Torneig Medieval Nocturn, que aquest dissabte passat va estrenar emplaçament a la muralla de Sant Francesc.

Els cellers participants al mercat de vins i caves, que s’organitza amb el suport de la DO Conca de Barberà, han servit uns 20.000 tastos, en un altre indicatiu de l’alta participació a la festa. Satisfacció també entre el centenar llarg d’artesans del mercat medieval vinguts d’arreu.

La cloenda

Pilarín Bayés rep l’espasa d’honor de mans de Sant Jordi i la Princesa en la 35a Setmana Medieval de Montblanc. Foto: Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi

L’estrena d’un nou espectacle, ‘Dones de llegenda’, va cloure la festa diumenge a la tarda, amb l’assistència de les comitives de les cinc cases i l’església de Santa Maria plena de gom a gom.

La representació teatral homenatja la figura femenina a l’Edat Mitjana, narrant-ne escenes quotidianes. Aquesta edició també s’ha dedicat a la dona en el disseny del cartell de la festa. I també una dona, la il·lustradora Pilarín Bayés, va recollir en el mateix acte l’espasa d’honor de l’Associació Medieval que la converteix alhora en sòcia.

En un emotiu discurs d’acceptació, Pilarín Bayés va afirmar: “L’espasa de Sant Jordi que avui rebo servirà per lluitar per a la igualtat i per aconseguir un país just, lliure i amable”.

Redacció