.

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha negat el caràcter democràtic de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP: “Allò que les urnes no ens van donar directament ara s’ha hagut de corregir en les negociacions”. Aquesta frase de Mas “resumieix perfectament el seu concepte de democràcia. No li va agradar el resultat de les eleccions del 27-S. Volia una majoria social a favor de la independència, i no la va tenir”.

Del procés ha dit que “un govern disposat a saltar-se les lleis no pot ser representatiu dels catalans, que sí les compleixen”. Ciutadans serà ferma defensant “la democràcia i les llibertats”, així com l’autogovern, que “vostès estan posant en perill”.

Arrimadas ha reiterat la idea que va dir el candidat de la CUP Antonio Baños la nit electoral:”Hem perdut el plebiscit”.

“En democràcia, només les urnes poden corregir els resultats”, ha subratllat Arrimadas. “Els fan molta por les urnes. Vostè ha reconegut que si s’anava a les urnes el procés independentista corria perill” de supervivència.

El més greu del pas de Mas ha estat “dividir la societat catalana”. I ha fet un joc de paraules en dir: avui “investirem el senyo Mas, ‘Mas de lo mismo'”. Arrimadas ha acusat Puigdemont de ser radical i ha criticat que s’esculli avui “el número 3 de Girona”.

La líder parlamentària del principal grup de l’oposició ha criticat el “cordó sanitari” que JxS i la CUP volen dibuixar envers els grups no independentistes. “Vostè no representa tots els catalans”, ha destacat. Arrimadas ha fet especial èmfasi que el candidat a la investidura “no hagi dedicat una línea a parlar de corrupció” i l’ha acusat de tancar la porta a la negociació amb Madrid per demanar un millor sistema de finançament o posar en marxa el Corredor del Mediterrani.

El líder dels socialistes, Miquel Iceta. Foto: Job Vermeulen

El líder dels socialistes, Miquel Iceta. Foto: Job Vermeulen

Els tres ‘nos’ d’Iceta

D’altra banda, un irònic portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que “el resultat de les eleccions del 27-S no habilita a emprendre un camí unilateral i il·legal cap a la independència”. Citant un article periodístic sobiranista, ha dit que un 48 per cent de suport “és insuficient”. “La subhasta de la presidència de la Generalitat s’ha produït”, ha dit. “No és ben bé una subhasta del peix, però ho ha estat”.

Iceta ha preguntat si Puigdemont considera vigent la “dissortada” declaració d’independència del Parlament del 9 de novembre. Ha posat sobre la taula els costos d’una declaració unilateral. “No tenen dret a situar les institucions fora de la llei”. També li ha qüestionat si se sotmetrà a una qüestió de confiança i si aquest mandat durarà 18 mesos. “No a la independència, no a la il·legalitat, no a la seva investidura”, ha resumit Iceta.

També ha criticat les formes: “Trafegar amb disputats d’uns grups a altres i provocar renúncies de diputats és lleig”.

“No nego cap legitimitat al seu acord”, ha dit, reconeixent que repetir els comicis hagués estat un fracàs, però ha criticat que no es busqués altres escenaris del procés electoral. “Ja veurem com funcionarà tot això i pels seus actes els coneixereu””. JxS i la CUP “no han negociat amb altres grups” i ha acusat de bloquejar les propostes dels grups de l’oposició.

Lluís Rabell: ‘No hi haurà desconnexió’

D’altra banda, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha assegurat que “la desconnexió de Catalunya no es produirà perquè no hi ha legitimitat democràtica per fer-lo, ni suports externs, ni recursos propis”.

Rabell ha qualificat de “somiatruites” el candidat. “La majoria parlamentària no té el coratge per dir la veritat al seu electorat: que el plebiscit no es va guanyar”.

Garcia-Albiol: ‘Situacions esperpèntiques’

Al seu torn, el líder del PP de Catalunya al Parlament, Xavier Garcia Albiol, s’ha dirigit directament al candidat a president de la Generalitat, Carles Puigdemont per a advertir-lo que “ni vostè ni ningú iniciarà un procés de ruptura” i lamentar que amb la seva proclamació com a president es culmina un llarg episodi de “situacions esperpèntiques que ens han avergonyit”.

Anna Gabriel: ‘Anem a les constituents’

Amb vuit vots a favor i dues abstencions. És la fórmula que utilitzarà la CUP per traslladar “la sana diferència” al partit però també el “gest de confiança” cap al pròxim president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que serà investit perquè, per a la CUP, els independentistes s’han entès “per posar les bases de la nova República”.

Així ho ha expressat la diputada i portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, durant el ple d’investidura, que ha volgut avisar, això sí, que per a l’esquerra independentista no es tracta de cap “president autonòmic”. “Estem investint el president que ens portarà a unes properes eleccions constituents que hem de guanyar , el president de la transició cap a la República”, ha alertat.