.

Una edició dels enigmes de Tarragona

Una edició dels enigmes ‘La ciutat a cau d’orella’

Aquest divendres a la nit té lloc Misteris a la Casa Castellarnau, un dels quatre enigmes proposats per ‘La ciutat a cau d’orella’, el cicle que aquesta tardor ens trasllada novament la força popular de les llegendes i l’oralitat.

Fins al desembre una desena de tallers literaris, enigmes nocturns, rutes terrorífiques i descobertes d’espais d’interès del tot insòlites commouran tota persona curiosa que hi pari l’orella o hi posi el nas.

Demà divendres a les 21 h la Casa Castellarnau acollirà ‘Misteris a la Casa Castellarnau’. Construïda al segle XV, al llarg dels temps ha estat el lloc de residència d’algunes de les famílies més influents de Tarragona. Encara ara a les parets ressona la música dels misteris que s’hi amaguen. Aquesta activitat és de caràcter gratuït i accessible a tota persona que disposi d’una ment oberta i es deixi seduir per històries increïbles.

Tarragona ha acollit al llarg dels segles històries i personatges que han omplert els seus carrers de vida i de misteris. Algunes d’aquestes històries s’han mantingut gràcies al boca-orella i a la feina dels cronistes que les han deixat per escrit. Segles després, els carrers de la ciutat encara són l’escenari d’aquestes històries, però, quina part és real i quina no? En una societat que es mou a cop de clic, quin sentit tenen avui aquestes llegendes? Com s’han adaptat als nostres dies? En aquesta nova edició de ‘La ciutat a cau d’orella’ dedicada, en el seu cinquè aniversari, a les llegendes de Tarragona, la Conselleria de Joventut convida a (re)descobrir espais llegendaris com la torre del Pretori, la catedral o la casa Castellarnau i personatges nostrats com els apòstols de la Seu, les rates de la processó i santa Tecla.

Descobrir on estan els límits d’allò real, l’imaginari i la ficció és una de les principals obstinacions de la ciutat de Tarragona cada tardor i des de l’any 2012. Encara que és segur que el fenomen de les llegendes urbanes rau sobre el constructe popular des de les primeres narracions mitològiques clàssiques, aquest segueix vigent i actiu, mentre la humanitat conjuri les seves invencions, boles i disbarats com a certs.

Bona part de les accions que porten a terme el cicle ‘La Ciutat a Cau d’Orella’, s’erigeixen en l’àmbit del lleure educatiu i es veuen reflectides en un producte lúdic i cultural, reunint la història oral en un conjunt de propostes educatives, d’entreteniment, participatives i sobre l’escenari nocturn, fins assolir plantejaments més tècnics i reflexius.

Tota una recepta construïda per joves i col·lectius joves amb la finalitat de donar forma i paraules a la Tarragona misteriosa i tafanera. La curiositat i l’afany de descoberta són actituds intrínseques a la joventut i una proposta com la de llegendes i misteris explora més aquesta necessitat d’experimentar i relacionar-se. Un dels principals valors d’aquest cicle és l’oportunitat de trobada i intercanvi entre entitats ciutadanes, juvenils i no tant juvenils, que sobre una mateixa taula adquireixen formes de participació compartides i una experiència significativa de reciprocitat i treball en qualitat.

Les inscripcions es podran realitzar pel web www.tarragonajove.org o bé, presencialment, a l’Oficina Jove del Tarragonès (plaça imperial tarraco,1) de dimarts a dijous de 9 a 14 h, (divendres fins les 13 h) i dimarts i dijous, també de 16.30 a 19 h. L’Espai Jove Kesse (c. Sant Antoni Maria Claret, 12-14) també oferirà suport en la reserva de places i inscripcions de dimarts a dissabte, de les 17 a les 21 h.

Per a més informació i el detall de la programació es pot consultar la pàgina web http://www.tarragonajove.org/LA_CIUTAT_A_CAU_DORELLA/