.

.

TOTS 21


L'alcalde, junt a regidors i organitzadors de la Batalla

Torredembarra s’ha convertit enguany en un referent català en les celebracions del Tricentenari de 1714. I justament aquest cap de setmana Torredembarra celebra la setena edició de la Festa de la Batalla, una recreació històrica del fet d’armes que va succeir a la vila en el marc de la Guerra de Successió, el 16 de juliol de 1713.

Després que l’any passat es complissin 300 anys d’aquesta efemèride torrenca i es potenciés la festa, enguany i en el marc de la commemoració del Tricentenari a tot Catalunya, s’han incrementat les activitats i més d’un centenar de persones participaran directament en la recreació històrica (tant civils com militars).

Durant la presentació, avui, de la Festa, l’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, ha reivindicat el fet que Torredembarra ja faci set anys que divulga la memòria històrica d’aquests fets cabdals per a Catalunya, en un moment en què la commemoració de la Guerra de Successió i el Tricentenari de la pèrdua de llibertats es troba en el seu màxim apogeu, i que la Generalitat promou la realització d’actes a tot el país. De fet, l’any passat el comissari de la Commemoració del 1714, Miquel Calzada, va participar a l’acte central de la Festa de la Batalla de Torredembarra.

Un referent del Tricentenari

El president del Patronat Municipal de Turisme i regidor de Comerç i Promoció econòmica, Ignasi Duran, ha destacat que Torredembarra és un referent en la celebració del Tricentenari i que s’espera aquest cap de setmana una gran afluència de públic provinent d’arreu. El bon temps que es preveu, la mateixa Festa de la Batalla i el Dtapes per Torredembarra (que està en marxa fins al 31 de maig) “és un combinat molt atractiu per a rebre visitants”.

Al seu torn, Pere Tardà, de l’organització tècnica, ha explicat algunes de les novetats. Enguany es passa de quatre a cinc grups de recreació ja que s’incorpora el Regiment de Sant Narcís de Girona.

També s’afegeix un nou campament a la plaça de la Vila a més del tradicional a la plaça del Castell. L’organització també potencia els balls i danses i les cançons pròpies del segle XVIII, amb diferents actuacions al llarg del cap de setmana. La recreació de la batalla que tindrà lloc diumenge al migdia, després de l’ofrena floral, guanyarà protagonisme respecte anys anteriors i també es preveuen algunes escaramusses el dissabte i diumenge a la tarda.

Activitats previstes (pl. del Castell, pl. de la vila i carrers del nucli antic) 17 i 18 de maig, matí i tarda:

Grups de recreació històrica i campaments militars:

Tercio de Morados Viejos de Almansa

Regimiento de la Couronne de Almansa

Regiment de Dragons de Sant Miquel de Moià

Els Miquelets de la Diputació de Barcelona

Regiment de Sant Narcís de Girona

Mercat del 1713: dolços, embotits, artesania…

Exposició ‘Defensors de les llibertats de Catalunya 1705-1714’, que es pot visitar al Pati del Castell. Fins divendres, de 9 h a 21 h, i dissabte i diumenge, d’11 h a 13.30 h i de 17 h a 20 h.

Diumenge, 18 de maig, a les 12 h, a la Torre de la Vila: Desfilada de tropes, ofrena floral i salves d’honor. Tot seguit, recreació de la batalla, a la plaça del Castell.