.

El candidat republicà, Òscar Peris, fent l’enganxada

La campanya de les eleccions més atípiques de la història moderna de Catalunya ha viscut el tret de sortida aquesta mitjanit amb la tradicional enganxada de cartells dels candidats i els seus equips. Menys el PP i la CUP, que han centrat els actes a Reus, tots ha escollit la Rambla Nova.

Una campanya on hi haurà exconsellers a la presó i l’expresident de la Generalitat, de moment, a Brussel·les. A diferència de Puigdemont, que apareix regularment pels mitjans, Junqueras només ho fa epistolarment, un enorme hàndicap que perjudica ERC. Ni Junqueras ni Puigdemont, ambdós caps de cartell, són al país.

A l’ombra del 155 se li ha de sumar la commoció que ha causat la darrera enquesta del CIS,  que atorga un inesperat empat entre ERC i Ciutadans al primer lloc i ofereix la clau de governs a En Comú-Podem, que justament perd escons, segons l’enquesta Aquesta nit es veien cares de satisfacció entre els militants de Ciutadans, però també n’hi ha entre els socialistes, que per primera vegada en anys veuen remuntar a les enquestes. El CIS els dóna el tercer diputat per Tarragona.

El PP pot pagar els plats trencats del 155, per un cantó, i, paradoxalment, el vot de càtig del sector dur, que es pot adreçar a Ciutadans a buscar refugi contra el dramatisme en què s’ha viscut el tram final del procés. També pot estar patint un vot ocult, com li sol passar. Les forces constitucionalistes han decidit fer dos enviaments de paperetes electorals als domicilis dels electors en comptes d’un perquè temen l’efecte intimidatori en alguns col·legis electorals.

Pactaran els independentistes si sumen majoria, o buscaran refugi en En Comú-Podem per així canviar el guió en les formes d’arribar a la independència? Pot guanyar Ciutadans les eleccions? Si és així, què faran el PSC i especialment En Comú-Podem? A qui donarien la presidència?

La majoria dels candiats reconeixien aquesta nit l’excepcionalitat de la campanya.

ERC no es refia

El cap de llista d’ERC, Òscar Peris, s’ha preguntat si “es respectaran els resultats de les eleccions”, del qual els republicans en tenen seriosos dubtes i així mobilitzarà milers d’interventors, i ha fet una crida especial a l’elevada participació, necessària per a l’independentisme.

Eusebi Campdepadrós, avui a Rambla Nova

Junts per Catalunya: ‘Que acatin els resultats’

El candidat de Junts per Catalunya, Eusebi Campdepadrós, al seu torn, ha demanat que el que anomena “bloc del 155 acati el resultat de les urnes el 21 de desembre”. Campdepadrós i el seu equip han assistit a Rambla Nova amb una pancarta que deia: ‘Perquè torni el president s’ha de votar el president’.

Matías Alonso i Lorena Roldán, penjant els cartells electorals

Ciutadans: ‘Deixem de banda el nacionalisme’

Matias Alonso, candidat per Ciutadans, ha afirmat que “per primera vegada tenim l’oportunitat de tenir una presidenta al govern de la Generalitat que treballi per a tots els catalans”. Així s’ha dirigit al centenar d’afiliats i simpatitzants durant la pegada de cartells que ha començat a la campanya electoral del 21-D a la Rambla Nova de Tarragona. I ha recordat que “és el moment de deixar de banda el sentiment nacionalista que ha estat imperant durant massa dècades a Catalunya”.

Rosa Ibarra aposta per programes socials

PSC: ‘Propostes per Tarragona’

La número 1 del PSC, Rosa Ibarra, ha reclamat per la seva part que en aquestes eleccions “es facin propostes per Tarragona més enllà de parlar d’independència o no”. Ibarra ha lamentat “que quedin polítics a la presó” i ha vogut marcar un programa basat en continguts socials i no en l’eix independència-no independència.

En Comú-Podem: ‘Per l’aposta social’

Per la seva part, la cap de llista de En Comú-Podem, Yolanda López, ha volgut destacar que “només l’aposta social” de la seva formació en favor de la gent “pot fer resorgir Catalunya i Tarragona”.

Alejandro i el seu equip han iniciat la ampanya en un hotel de Reus

PP: ‘Eleccions restituents’

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha subratllat, al seu torn, que “quan alguns parlen d’eleccions constituents, nosaltres considerem que aquestes són unes eleccions restituents, que han de servir per restituir l’economia, la convivència i les institucions que els separatistes es van carregar el passat 7 de setembre amb les lleis de desconnexió”.

La CUP ha arrencat a Reus i ha fet un recorregut pels ‘escenaris de la repressió’

CUP: ‘No normalitzar la situació’

Finalment, el cap de llista de la CUP, Xavi Milian ha fet la primera enganxada de cartells a Reus amb el diputat sortint, Sergi Saladié. A Tarragona, han fet la que han anomenat ‘ruta per la repressió’. Per a la CUP és imprescindible “no normalitzar la situació dantesca que estem vivint”, la qual, alhora, evidencia “que davant el totalitarisme d’un Estat instaurat en la corrupció i la demofòbia l’única esperança per gaudir d’una vida més digna és lluitar per materialitzar la República”.