.

L’acusat de matar una noia en un pis de Salou l’agost del 2016,el brasiler de 35 anys Claudio Augusto Santana, ha admès aquest dilluns que durant la matinada del 23 d’agost del 2016 li vaig estrènyer el coll en el marc d’una pràctica sexual -la hipoxifília, que es porta a terme per obtenir plaer per mitjà de l’asfíxia-, però ha negat que li volgués fer mal. Durant la seva declaració en el judici que se celebra a l’Audiència de Tarragona, l’home ha relatat que va pagar 450 euros a la víctima, una veïna de Lleida de 28 anys que exercia temporalment la prostitució, per passar la nit plegats. Segons ha explicat al jurat popular, van estar consumint cocaïna i alcohol, i van practicar “sexe fort i sàdic” de manera consentida durant diverses hores. En un moment de la matinada, ha assegurat que va agafar la jove pel coll mentre ella estava “a quatre grapes” amb les mans lligades a l’esquena amb una camisa, fins que la noia “va parar”. D’entrada, ho va atribuir als efectes de les drogues, però més tard va notar que estava “freda” i va entrar “en xoc”. L’acusat ha reconegut que tot això passava mentre el seu fill, de tan sols nou mesos d’edat, es trobava en una altra habitació del domicili.

La vista ha arrencat amb la declaració de l’acusat, però l’interrogatori s’ha hagut de suspendre al cap d’uns minuts per problemes amb la traducció. La sessió ha continuat a dos quarts de quatre de la tarda, un cop s’ha disposat d’un intèrpret de portuguès brasiler. La fiscalia sol·licita una pena de 15 anys de presó per homicidi amb abús de superioritat; l’acusació particular, de 20 anys de presó per assassinat amb traïdoria i, la defensa, la lliure absolució. El judici se celebra amb un jurat popular.

Segons el ministeri públic, l’acusat s’hauria aprofitat de la seva superioritat física i del fet que la víctima havia consumit alcohol i cocaïna per agafar-la per l’esquena i posar-li les seves mans al coll prement amb tal força que impedia la seva respiració fins a acabar amb la seva vida. La mort es va produir pels volts de les sis de la matinada.

Fins a les sis de la tarda l’home no es va personar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra per denunciar que la noia amb qui havia passat la nit havia mort. Quan la policia va arribar al pis del carrer Montblanc va localitzar el cos sense vida de la jove damunt d’un matalàs, despullada i amb les mans lligades a l’esquena amb una peça de roba.

Segons el ministeri públic, en el moment dels fets l’acusat no presentava alteracions psicopatològiques que afectessin les seves facultats. El fiscal tampoc considera que el fet d’haver consumit cocaïna i alcohol li afectés les seves capacitats. A més dels 15 anys de presó, la fiscalia també sol·licita que l’acusat indemnitzi els familiars de la noia amb 120.000 euros.

L’home hauria gravat el cadàver amb el seu telèfon mòbil

Per l’acusació particular, els fets constitueixen un delicte d’assassinat amb traïdoria pel qual sol·licita 20 anys de presó, la prohibició de comunicar-se amb la família o aproximar-se a la població de Bellpuig durant 30 anys i el pagament de 150.000 euros. Segons el seu escrit de conclusions, l’home la va asfixiar perquè la noia havia decidit anar-se’n i ell volia que es quedés més temps amb ell. “L’atac es va produir de manera inesperada i per sorpresa, i ella no va poder reaccionar perquè estava boca avall i amb les mans lligades”, ha afirmat l’acusació.

Segons els advocats que representen la família de la víctima, l’acusat, “lluny de sentir remordiments”, va gravar amb el seu telèfon mòbil el cos de la noia i no va acudir a comissaria fins “12 hores després de cometre el crim”. Durant aquest temps, han insistit, “en lloc de trucar els serveis d’emergències, va mantenir converses per xat amb la seva dona”. L’acusació també sosté que aquella nit el fill de l’acusat, de tan sols nou mesos, es trobava al pis on van succeir els fets.

La defensa sol·licita la lliure absolució

L’advocat de la defensa ha rebutjat l’acusació d’homicidi i ha sol·licitat la lliure absolució de Claudio Augusto Santana. Segons el seu relat dels fets, víctima i acusat van consumir grans quantitats d’alcohol i cocaïna i van mantenir relacions sexuals “de caràcter fort”, però la causa de la mort “podria no ser la única que desencadenés el resultat de mort”, segons l’advocat.

Per aquest motiu, el lletrat ha avançat que, en cas que sigui declarat culpable, sol·licitarà l’eximent completa de la responsabilitat criminal del seu client per trobar-se “en una intoxicació plena” d’alcohol i drogues tòxiques. En tot cas, la defensa ha assenyalat que també es podria considerar un homicidi involuntari, pel qual sol·licitaria la imposició d’una multa de fins a 18 mesos.

 ACN