.

L’anunci de la posada en marxa del Corredor del Mediterrani ha estat una de les millors notícies dels darrers temps per al transport públic ja que possibilitarà la unió del litoral mediterrani amb Europa amb un ferrocarril d’ample de via internacional. Però tal com el Ministeri de Foment estava projectant el pas del Corredor pel Camp de Tarragona, es potenciava el tràfic de mercaderies però dificultant molt , al mateix temps, els actuals serveis ferroviaris per als viatgers.

Arga Sentís

Arga Sentís

Diferents entitats del transport – PDF, PTP- van advertir del perill que significava i van elaborar una l’alternativa que fes extensible les millores projectades també al transport de viatgers, amb dos aspectes bàsics:

El primer és la connexió entre les vies convencional i les de l’AVE per permetre l’establiment d’un servei ferroviari d’altes prestacions des de Tortosa i Reus a Tarragona i Barcelona. És el que es coneix com la connexió de l’Arboç , ja que és el punt més proper a Tarragona on s’ajunten les dues xarxes ferroviàries. Els combois circularien per les vies convencionals fins a aquesta localitat on continuarien fins a Barcelona per les vies d’AVE. Aquesta connexió permetria reduir els temps del trajecte significativament i arribar a Barcelona des de Tarragona en 45 minuts, des de Reus en 60, i des de Tortosa en poc més de 90 minuts. No és cap rècord de velocitat però coincideix amb l’objectiu marcat pel Pla General Ferroviari de 1988 que no s’ha complert mai.

El segon aspecte consisteix a treballar a mitjà termini per la reobertura de la línia Reus Roda com a alternativa per al pas de mercaderies, i així es descongestionaria la línia de la costa cada cop més saturada.

Els ajuntaments de Tarragona, Reus, Altafulla i Vila-seca han aprovat mocions, gairebé de forma unànime, recollint l’alternativa presentada. El dia 3 de desembre es va celebrar un acte a Tarragona on els ajuntaments esmentats es van unir per defensar aquestes millores amb el suport explícit de les cambres de comerç de Tarragona i Reus, el Port de Tarragona, l’AEQT, la URV, sindicats i federacions d’Associacions de Veïns de Tarragona i de Reus. Durant l’acte, el mateix Ricard Font, Secretari de Mobilitat de la Generalitat, va recollir la unanimitat que hi havia al voltant de la proposta. Algun periodista va qualificar aquesta trobada d’insòlita, ja que, malauradament, és insòlit i extraordinari que tot els representants del territori s’uneixin per defensar millores per al conjunt dels habitants.

Però encara és més insòlit que uns dies més tard el mateix Secretari de Mobilitat anunciés una proposta diferent en la que es recollia la connexió, però aquesta es feia molt més a prop de Barcelona. Aquest canvi reduiria significativament les millores anunciades per als trens d’altes prestacions de Tarragona a Barcelona, ja que és evident que si s’escurça la circulació per les vies de l’AVE, també es redueix en la mateixa mesura el guany en el temps del trajecte . La justificació de la nova proposta és l’accés de l’alta velocitat a Vilafranca. No volem entrar en enfrontament entre territoris, però resulta evident que no és una bona idea beneficiar uns usuaris a costa de perjudicar-ne uns altres.

El Ministeri de Foment, que és qui ha d’executar les obres, ja havia anunciat que estava estudiant el tema de la connexió i tot feia pensar que s’acceptava la proposta aprovada pels ajuntaments. Però una cosa són les bones paraules i una altra són els fets.

És fonamental mantenir la unitat que han mostrat les institucions i les entitats socials i econòmiques del territori i cal que des dels departaments de la Generalitat es recolzin eficaçment aquestes demandes. La unitat no serveix de gran cosa si ens la sabotegen, i és insòlit i indignant que sigui el Govern de Catalunya qui faci aquest paper tan galdós. Què potser ha descobert ara els inconvenients d’haver de tractar amb un territori unit al voltant d’un objectiu comú? Doncs la nostra feina consisteix, precisament, en mantenir aquesta unitat.
En cas contrari encara ens faran perdre el tren.

Arga Sentís, Portaveu del Grup Municipal d’ICV-EUiA i Coordinadora d’ICV Tarragona

/* JS para menú plegable móvil Divi */