.

El president Aragonès amb els directius de Lotte Energy Materials. Foto: ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, vol que el projecte de Lotte Energy Materials generi un “efecte taca d’oli” i serveixi per atraure més inversions d’empreses coreanes a Catalunya. Ho ha dit aquest dijous en una atenció a mitjans des de Seül, després de reunir-se amb els directius de la companyia coreana que està invertint en una planta per fabricar làmines de coure a Mont-roig del Camp. Aragonès ha assegurat que el projecte serà una “primera passa” que servirà per “augmentar la reputació de l’economia catalana” i revertirà en “noves oportunitats”. El president també ha garantit que “en cap cas” el projecte suposarà un impacte mediambiental negatiu i es farà de manera “absolutament transparent” per a la ciutadania.

Aragonès ha remarcat que la inversió de Lotte Energy Materials és “estratègica” per a l’economia catalana i per aquest motiu l’executiu fa “molts mesos” que treballa amb l’empresa coreana i en fa “seguiment diari”. “La inversió anirà bé i serà un molt bon exemple per a la resta d’empreses coreanes”, ha dit el president. “Quan vegin que una inversió d’aquesta envergadura es produeix a Catalunya i es produeix bé perquè hi ha talent i oportunitats, estem convençuts que darrere en poden venir moltes més”, ha afegit.

El president de la Generalitat ha explicat que fa dues setmanes que els directius de Lotte Energy Materials van estar a Mont-roig del Camp i van confirmar que faran la inversió completa, que s’enfila fins als 1.200 milions d’euros. En un principi el projecte contemplava una primera planta amb una inversió prevista de 400 milions d’euros i, en funció de la demanda, dues plantes més, amb 400 milions d’euros més de despesa cadascuna.

Foto de família de la reunió. ACN

Impacte mediambiental de la fàbrica

Preguntat per l’impacte mediambiental que pot tenir la fàbrica, Aragonès ha indicat que “en cap cas” serà negatiu i el projecte complirà “com no pot ser d’una altra manera” amb la legislació. A més, ha recordat que la ciutadania “té accés a la informació que puntualment es va publicant” relacionada amb tot plegat. A principis de novembre diversos veïns de Mont-roig del Camp van impulsar una plataforma que qüestiona la instal·lació de la planta química al municipi i van criticar que no se’ls està informant sobre la seva repercussió.

Lotte Energy Materials està desenvolupant el projecte per construir una planta a Mont-roig del Camp per fabricar làmines de coure (elecfoil), un component essencial per a bateries de vehicles elèctrics. La inversió de 1.200 milions d’euros és la més elevada dels últims vint anys a Catalunya d’una empresa que no hi tenia presència anteriorment. El projecte preveu crear uns 600 llocs de treball, 200 per cada planta, i serà la primera fàbrica del grup a Europa.

Aragonès destaca les “potencialitats” de Corea per l’economia catalana

Des de la seu del conglomerat Lotte de Seül, l’edifici més alt de Corea del Sud amb 458 metres d’altura, Aragonès també ha ressaltat les “potencialitats” que hi ha a Corea per l’economia catalana. El president ha indicat que durant el 2022 les exportacions catalanes al país van créixer un 18%, fins als 630 milions d’euros, i les companyies que van vendre al país asiàtic van enfilar-se fins a 700. És per aquest motiu que el president també ha anunciat que el ‘Pla Corea’, que centrarà “bona part de la promoció econòmica” de Catalunya a l’exterior, s’estendrà del 2024 al 2027. El Govern encara no ha facilitat dades de la inversió prevista per aquesta iniciativa ni mesures concretes.

Aragonès ha posat el punt final al viatge institucional a Corea aquest dijous en una jornada que s’ha centrat en visitar a empreses. A banda de Lotte, el president de la Generalitat, acompanyat del director general d’Indústria, Oriol Alcoba, s’ha reunit amb directius de Hyundai i Naver. Amb l’automobilística, Aragonès ha abordat les possibilitats d’utilitzar l’hidrogen en el transport. De Naver, popularment conegut com el ‘Google coreà’ , el president de la Generalitat ha destacat els serveis tecnològics que presta i ha assegurat que poden ajudar a start-ups catalanes.

ACN