.

Imatge d’un exemplar de mallerenga carbonera. Foto: Wikipèdia

El Parc Samà, el jardí romàntic més gran d’Espanya, amaga molts tresors, moltes sorpreses per al visitant en les seves 14 hectàrees d’extensió. No és per casualitat que inclou fins a 1.500 espècies de flora i fauna. El seu jardí històric és lloc d’arribada de nombroses espècies d’ocells, que trien el nostre clima moderat per passar-hi l’hivern, i quin millor lloc que un enton com el Parc Samà, que li assegura els aliments i l’aigua que ofereix el llac.

Atent a aquesta realitat i en el context de la implementació de noves ofertes, el Parc Samà inaugura aquest any 2024 un cicle matinal de recorreguts ornitològics dissenyats per a observar el màxim d’ocells possibles en un mínim de temps.

Les sortides ornitològiques estan previstes per als pròxims dies 13 i 21 de gener a les 11:00h i amb una durada aproximada de dues hores cadascuna. El tret de sortida, per tant, és aquest divendres.

Per això, el Parc comptarà amb l’expertesa d’Enric Pàmies, un conegut expert naturalista aficionat a l’ornitologia, responsable del portal Birding Catalunya i copartícep del projecte ‘Ocells de butxaca’, a més d’un gran coneixedor de la fauna silvestre del Parc Samà. Pàmies ha agafat molt de renom a Reus i el Baix Camp pels seus coneixements sobre ornitologia i les seves sortides didàctiques. Diverses entitats de Reus, així com el propi Ajuntament, l’han reclamat per oferir-los xerrades i sortides.

El famós llac del parc, amb un grup d’ànecs. Foto: Mayo Lorda

Ell serà el conductor d’aquestes sortides, que sorprendran al visitant per la riquesa de les seves explicacions en un enton com el del Parc Samà, que enamora sempre que es visita, i més si és el primer cop que es fa.

Què té d’especial el lloc? Molt. El Parc Samà constitueix un punt d’interès especial per als ocells pels seus frondosos jardins i el seu gran llac. Conté una gran varietat d’arbres que creen diferents hàbitats molt útils per a diferents espècies d’ocells en cada època de l’any, i el seu gran llac constitueix un punt d’aigua permanent imprescindible per a la fauna de la zona.

Un exemplar de gaig, també visible aquests dies al Parc Samà. Foto: Wikipèdia

Què hi podem trobar?

Aquesta època de l’any és bon moment per a l’observació d’ocells: existeixen més de 80 espècies diferents. La presència de nombroses espècies d’arbres (pins, cedres, alzines, margallons, xiprers, roures o acàcies, entre molts altres) afavoreix la presència dels ocells, com ara el picot verd ibèric, la simpàtica mallerenga carbonera, cuallargues, raspinells, abellerols, oropèndoles, gaigs, bugaderes, xoriguers o àguiles marcenques, o espècies grans, com el corb o l’astor.

A la imatge, un picot verd. Foto: Wikipèdia

A més, gràcies a la presència constant d’aigua trobem espècies que hi resideixen tot l’any. Parlem del xoriguer comú, el pardal comú, el pardal xarrec o el verdum.

La idea és aprofitar la visita pel parc per a descobrir i identificar els ocells silvestres que habiten el jardí botànic amb l’experiència de l’ornitòleg i amb l’ajuda de la Guia Il·lustrada de Fauna del Parc Samà, que repartiran als assistents. Serà tot un espectacle per als sentits.

 

Més informació en aquest enllaç