.

La fàbrica Fabra i Coats va ser l’escenari d’un fet poc usual, un debat de Política. Sí, amb majúscula; Política entre partits, organitzacions i persones. Els convocants érem ICV i EUiA, i escric “convocants”  just per això: només volíem convocar i veure què passava.

Jordi Collado és coordinador Intercomarcal d’ICV Camp de Tarragona

El resultat va sobrepassar qualsevol expectativa. Volíem arribar a les 700 persones inscrites i per l’assemblea en van passar 1.700, que eren militants dels partits, membres d’organitzacions (la PAH, Front Cívic, Associacions de veïns….) i d’altres a títol individual. Esperàvem que arribessin algunes entitats i van ser-hi presents moltes de les organitzacions, més enllà d’ICV i EUiA, que conformen la Catalunya progressista.

Tot això ens fa veure que hi ha ganes de construir l’alternativa.

Volíem un debat obert i les conclusions ens proposen fer passos inequívocs per sumar amb tothom que vulgui i amb qui compartim la necessitat de donar el tomb a la situació actual. Ens hi vam aplegar moltes persones sense fer distincions d’origen i sense imposar dogmes previs. Perquè la situació és tan greu, tan extraordinària, que ens obliga a no repetir les velles fórmules, ni arriscar-nos als mateixos errors.

Que la crida va ser un èxit ho demostra el gran nombre de participants, però també el propi mecanisme de participació. Més de 90 grups de debat reduïts on tothom podia parlar de tot, on l’agenda del dia la marcava cadascú. I, després, una posada en comú dels temes que s’havien tractat. Amb voluntat de seguir-ne parlant, però també amb l’imperatiu de passar a l’acció.

L’Assemblea Oberta és això. Un procés lliure, que després d’aquesta primera cita intentarem que tingui continuïtat, però des de la coalició tenim l’obligació de no gestionar l’espai. Tenim la voluntat de fer bullir l’olla per a que entre tots i totes elaborarem un programa, sense que ningú hagi de renunciar a ser allò que és. L’objectiu: construir l’alternativa, com ho estan fent, per exemple els companys de Cambrils, engrescats en un projecte similar, i confluent.

Estic esperançat i content: per la confluència, per les conclusions, per l’esforç, per la resposta i pel debat generat. Crec que ha estat el primer pas, però encara en falten alguns. Estic convençut que pots fer aportacions, preguntes i propostes que milloraran aquesta “cosa” que està naixent.

No podem preveure quins seran els següents passos, ni cap a on ens portaran exactament, però a l’assemblea van sortir dos eixos estratègics al meu entendre. El primer, donar continuïtat a l’espai per millorar el debat, creant un relat polític que es construeixi de baix cap a dalt. Que reculli totes les inquietuds personals i col·lectives, totes les experiències de les lluites i mobilitzacions sectorials, tot el saber acumulat en aquests anys de protesta i de resistència.  El segon, articular una nova forma d’organització amb les portes obertes a tothom que ho vulgui. Vam fer una crida honesta, oberta i unitària amb l’esperança que articuli la confluència de les diverses sensibilitats i els diversos col·lectius en una tasca comuna. Després de veure el resultat, la fem més forta i la fem així perquè hem vist que és possible.

Nosaltres sols no som l’alternativa, però sí que som una part que facilitarà que es construeixi. Hem de poder decidir sobre tot: sobre el futur de Catalunya i sobre el model del país que volem, de l’escola i de la sanitat pública, de les polítiques socials i el desenvolupament. Hem de poder revertir els processos de privatització que les dretes ens han imposat. Hem de poder mantenir els drets sexuals i reproductius. Tot això, i més, per garantir una dignitat individual i col·lectiva que ens volen arrabassar.

Tot això, i moltes altres coses, les hem engegat amb l’Assemblea Oberta. Les màquines de l’antiga fàbrica tèxtil Fabra i Coats va tornar a produir. Un altre cop: aquesta vegada idees o propostes que ens han de permetre generar el principi d’un projecte social i polític esperançador.

Jordi Collado

Coordinador Intercomarcal d’ICV Camp de Tarragona

/* JS para menú plegable móvil Divi */