.

L’any 2014, quan gairebé 40 anys de complex petroquímic al Camp de Tarragona deixen palès un evident deteriorament del paisatge, de les condicions de vida i de la salut, la Plataforma Cel Net presenta els resultats d’un estudi de la qualitat de l’aire entorn al polígon nord, realitzat per LCMA de l’UPC i finançat pels Ajuntaments del Morell, Vilallonga del Camp, Constantí i Perafort-Puigdelfí.

Aquest estudi posa fi al cicle de silenci, manipulació i evasió de responsabilitats al qual s’havia condemnat la zona. Per primer cop, s’ha disposat de dades reals, independents i al servei de la població que han enfrontat les respostes i silencis donats des de les institucions públiques i des de les mateixes empreses davant les contínues agressions contaminants de
la indústria.

Els resultats de l’estudi, mostren una presència elevada de compostos químics nocius i cancerígens tals com el Benzè, el 1-3 Butadiè i el Benzo(a)pirè i posen de manifest les mancances actuals de la legislació pel que fa al control de les emissions contaminants i a les mesures de prevenció i
protecció davant dels seus efectes en la salut i el medi ambient.

En els últims mesos, l’aprovació per part del Parlament de Catalunya de la proposta de crear una Taula Territorial per debatre i solucionar l’evident problemàtica de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona ha posat fi a un gran silenci mediàtic i ha motivat a treballar per un canvi de legislació. Tot i així, a dia d’avui encara no s’ha rebut cap resposta oficial. Per això, cal seguir reclamant que cal una reducció immediata de les emissions localitzades i difuses dels compostos químics detectats en l’estudi; que cal un equip de control, extern i transparent que publiqui periòdicament dades reals i que cal reubicar les casetes de control de la Generalitat.

No es pot perdre de vista que l’estudi impulsat per la Plataforma Cel Net només dóna dades a les poblacions properes al polígon nord però cal seguir denunciant la situació irregular i d’opacitat que altres poblacions del Camp de Tarragona també estan patint.
Avui 5 de juny, dia del Medi Ambient, celebrem un any des de la presentació dels resultats de l’estudi de la qualitat de l’aire a la Vall del Francolí, i el nostre reclam continua. Per això, diverses organitzacions ecologistes, socials i veïnals ens apleguem per iniciar una campanya conjunta per demanar que aquest control objectiu, exhaustiu i transparent de la qualitat de l’aire es faci també extensiu a les poblacions de Tarragona, La Canonja i Vila-seca.

Poblacions properes al polígon sud del complex petroquímic de Tarragona i per tant municipis afectats directament per la contaminació de la industria contaminant. És per això, que exigim que es repliqui l’estudi que ja s’està realitzant a les poblacions de la Vall del Francolí, per tal de poder tenir dades reals de la qualitat de l’aire en la totalitat del complex petroquímic.

Som conscients que haurien de ser les pròpies empreses contaminants les que assumissin els costos econòmics d’aquests estudis i l’administració pública la que es fes càrrec de vetllar per la qualitat de l’aire. Tot i així, davant la situació actual, marcada per la manca de responsabilitat i l’evident falta de transparència, ens porta a demanar als ajuntaments de les poblacions
afectades que assumeixin el compromís que els pertoca amb la salut de les seves poblacions i el medi ambient.

Repetim una altra vegada que aquest estudi no va en contra de ningú, sinó a favor de la salut de les persones del Camp de Tarragona, la defensa del nostre territori i l’aposta pel futur! Volem dades reals de l’aire què respirem!

Camp de Tarragona, 5 de juny del 2015

Col·lectius signants:
Plataforma Cel Net
Alveolus
Defenterra
Delterpa
Ecologistes en Acció de Tarragona i l’Ebre (GETE-EeAC)
Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona
Gepec- EdC
La Canonja 3 – Poble, Paisatge i Sostenibilitat
Plataforma Cuidem la Platja Llarga
Plataforma del Camp, en defensa de la terra i el territori
Plataforma del Priorat
Plataforma NoalaMat L´Aleixar
Unió de Pagesos de la Selva del Camp