.

Tarragona ho té tot a punt per donar inici, aquest dimarts, a les 16 Jornades d’Inclusió Social en els Arts Escèniques, d’àmbit estatal, organitzades en aquesta edició per l’Ajuntament de Tarragona juntament amb l’INAEM, i que compten també amb la coorganizació de La Red Española de Teatros, que enguany celebrarà la seva assemblea de manera paral·lela a les Jornades demà dimarts, per a connectar els programadors amb les activitats de la cita inclusiva, i de la Agencia Andaluza de Instituciones Culturales de la Junta de Andalucía. A més la Fundació “la Caixa”, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, el British Council i Apropa Cultura participen com a entitats col·laboradores. Tots els espectacles seran gratuïts.

La programació de dimarts s’inicia amb la ponència ‘La inclusió en les arts escèniques en el marc dels drets culturals’, a càrrec de la directora general de Drets Culturals, Gessamí Beirak, que donarà la benvinguda a les Jornades el 5 de novembre.

Al costat d’ella, participaran en l’obertura la directora general de l’INAEM, Pau Santa Cecilia; l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i la coordinadora de Conceptualització i continguts de les Jornades, Eva García. Per altra banda, en el tancament institucional, el dia 7, hi participaran la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos; i el director de la Unitat de Suport del INAEM, Carlos Forteza.

El Circ dels Sentits

 

A la primera de les jornades, els assistents tindran accés al Circ del Sentits, una instal·lació interactiva de Mumusic Circus que explora la importància dels sentits en l’art. Aquesta experiència immersiva oferirà passis cada 15 minuts durant els dos primers dies a la Rambla Nova.

Què és la proposta? Les teves mans seran els meus ulls. Un món fragmentat, lent, i de convivència fàcil. Dividit en tres parts: Objectes, llocs i, persones. Allà on posem l’atenció, es tornarà interessant. Si poses l’atenció en una persona, es torna interessant. Si poses l’atenció en un objecte, es torna interessant. Si poses l’atenció en un lloc, es torna interessant. Una experiència deambulatòria i immersiva. Està programat per a més de cinc anys.

Blasons & Doesdicon. Foto: Cedida

El mateix dia, el Teatre Tarragona serà l’escenari per a Blasons & Doesdicon. Amb aquest programa doble, la companyia de dansa inclusiva Dançando, procedent de Madeira (Portugal), aspira a modificar la imatge social de les persones amb discapacitat i crear espais per a la diversitat humana en l’univers professional de l’art contemporani. El director artístic i la formadora i intèrpret d’aquesta agrupació, Henrique Amoedo i Mariana Temble, oferiran a més un taller l’endemà, presentat en el mateix espai per Sara García (La Xarxa).

Sota el lema ‘De l’assaig a l’acte’, aquesta cita promoguda per INAEM assumeix el repte de reflexionar sobre el compromís dels professionals i institucions del sector amb la inclusió en tots els seus vessants. Ho farà amb taules rodones i amb espectacles, i el fet que arribi a Tarragona s’emmarca en la política inclusiva de l’Ajuntament, que en la part cultural té previst abordar la inclusió com un dels seus eixos principals del Pla Estratègic de Cultura.