.

.

TOTS 21


Una imatge de les balenes a la platja. Foto: British Divers Marine Life Rescue

Una imatge de les balenes a la platja. Foto: British Divers Marine Life Rescue

Les platges de l‘illa de Lewis, a Escòcia, van ser l’escenari aquest cap de setmana d’una tragèdia que va deixar una impactant imatge per als seus visitants. 55 balenes pilot van quedar encallades a les costes d’Escòcia i la matinada de diumenge només 15 d’elles continuaven amb vida. Lamentablement, van haver de ser sacrificades poc temps després de trobar-les per evitar-los-hi el patiment, segons ha informat la BBC.

Però com van arribar aquestes balenes fins a les platges escoceses? Tot i que no s’ha investigat a fons el cas, ocorregut el dia 16 de juliol, la British Divers Marini Life Rescue apunta que l’incident pot estar relacionat amb una balena que acabava de donar a llum. El cetaci es va anar apropant a la costa fins que va quedar encallat i les altres balenes van seguir-la. Segons explica l’organització de rescat britànica, “les balenes pilot són conegudes pels seus forts llaços socials, per la qual cosa, sovint, quan una balena té dificultats i queda encallada, les altres la segueixen“.

Les balenes pilot acostumen a travessar els oceans del nostre planeta en grups d’entre 10 i 50 individus. Per això no és sorprenent que fossin tantes es trobades a les costes d’Escòcia.

Una de les balenes trobades. Foto: British Divers Marine Life Rescue

Una de les balenes trobades. Foto: British Divers Marine Life Rescue

Sense marxa enrere

Quan l’equip de rescat animal va arribar al lloc on estaven els cetacis, encara quedaven 15 balenes amb vida. El primer intent per a salvar-les va ser portar-les de tornada a la mar, però les corrents marines les van tornar a arrossegar a la platja.

En aquell moment, ja havien mort altres tres balenes i només en quedaven 12 amb vida, 8 adultes i 4 cries. Per això, el grup de rescat va decidir que era millor sacrificar-les per posar fi al seu patiment. Quan una balena arriba a terra, pot aixafar-se fins a morir per la incapacitat de suportar el seu propi pes.