.

Imatge de correbous a El Morell. Foto: Reusdigital.cat

Imatge de correbous a El Morell. Foto: Reusdigital.cat

L’entitat AnimaNaturalis ha animat aquest diumenge als veïns del Morell, al Tarragonès, a tirar endavant una campanya de recollida de signatures per demanar una consulta per decidir el futur dels correbous a la població. Segons la portaveu de l’entitat, Aïda Gascón, els veïns del Morell estan conscienciats i per això l’entitat donarà suport a “qualsevol iniciativa que surti de la gent del poble per demanar que es prohibeixin les vaquetes”. L’alcalde del Morell, Pere Guinovart, garanteix una consulta vinculant si es presenten firmes suficients des d’una plataforma cívica. “No tenim por a una consulta”, ha afirmat Guinovart, que vol que les vaquetes siguin un fet d’integració i no de confrontació. Amb tot, l’alcalde del Morell considera que és el Parlament qui hauria de legislar sobre si es poden fer vaquetes o no arreu de Catalunya.
L’alcalde del Morell defensa que els correbous de la població, que es fan des de fa gairebé 30 anys, no són com els de les Terres de l’Ebre perquè al municipi “no embolen els bous, només es deixa anar la vaqueta”. “Si considerem maltractament el fet que un animal corri per la plaça durant 10 minuts…”, ha assenyalat Guinovart, que recorda que les vaquetes que s’utilitzen són de “mitjana edat” i que la que més pesa fa 150 quilos i “i no 450, com pot passar a les Terres de l’Ebre”. D’altra banda, recorda que més enllà de les vaquetes hi ha més activitats programades a la festa major que es fan de manera simultània al correbou.

Amb tot, Gascón, que aquest diumenge ha enregistrat les vaquetes de les set del matí i les de les 19.30 hores, considera que la situació “genera molt estrès als animals” i això és també un tipus de maltractament. Durant l’espectacle s’han vist fets que “potser no són il·legals però sí que són un perill públic”, segons l’activista, que ha explicat que a les primeres vaquetes s’ha animat via megafonia als participants a fer-se ‘selfies’ amb la vaqueta. “És un abús perquè les vaquetes són petites, la gent s’envalenteix i molts se’ls tiren a sobre”, ha afirmat. D’altra banda, Gascón ha anunciat que l’entitat podria denunciar alguna altra irregularitat dels correbous del Morell perquè, almenys durant les vaquetes de les set del matí, els membres de la comissió de bous, que haurien de dur un distintiu, no han estat visibles a la plaça.

La consulta

L’equip de govern del Morell -en coalició CiU i PSC- assenyala que es pot tirar endavant una consulta si una plataforma cívica ciutadana presenta un seguit de signatures. El portaveu del grup d’Units pel Morell, Lluís Navarro, ha acusat aquest diumenge l’alcalde de no voler fer una consulta per “por” als resultats. Segons Navarro, les vaquetes podrien rebre el ‘no’ d’una majoria de la població i l’equip de govern intenta evitar una consulta per no obtenir un resultat no desitjat.

“Ens avancem si pensem en els resultats”, ha contestat Guinovart, que ha assegurat que si tinguessin por, no prometrien una consulta vinculant sinó una de simplement consultiva. “Que Units pel Morell munti una plataforma i faci la campanya per una consulta”, ha suggerit l’alcalde. Amb tot, ha lamentat que en cas que se celebri una consulta això pot conduir a un enfrontament entre partidaris i detractors de les vaquetes en què acabarà havent-hi “vencedors i vençuts”. “Crearà un enfrontament col·lectiu”, afirma. Per tot plegat, creu que “si ha d’haver vaquetes o no ha de ser el Parlament qui ho decideixi”.

Error administratiu

Aquesta setmana, AnimaNaturalis va advertir de “greus irregularitats” administratives en els correbous del Morell que es van fer des del 2011 fins al 2015. Segons l’entitat animalista, durant anys el consistori va sol·licitar el permís al Departament d’Interior per fer correbous només acompanyat de l’acord de la junta de govern i sense haver-ho sotmès a aprovació al ple, tal com marca la normativa. Interior ha obert un expedient informatiu malgrat que ho atribueix a un error administratiu.