.

Andreu Martín
Portaveu del PSC a l’Ajuntament de Reus

El Govern de Reus aposta ara pel Hub Foodtech & Nutrition, un dels projectes que opten als Fons Europeus Next Generation, que compta amb el suport de la Diputació, la Universitat Rovira i Virgili, Eurecat i part del sector privat. Ara bé, aquesta iniciativa ja la vam presentar i fer funcionar nosaltres, els socialistes, durant el mandat de Lluís Miquel Pérez, aleshores anomenada Shirota. Cal recordar que l’empresa engegada pel PSC estava dedicada a la identificació, extracció i separació de principis actius procedents de fonts vegetals per a la seva incorporació en matrius alimentàries i per l’obtenció de nous aliments funcionals i, per tant, amb propietats saludables. Shirota Functional Foods va ser la primera empresa a tot l’Estat que va sorgir d’un projecte CENIT (Consorcios Estratègicos Nacionales de Investigación Tecnológica) del Ministeri d’Indústria i una de les principals empreses de base biotecnològica que operaven a Catalunya. De fet, Shirota era una iniciativa molt més ambiciosa que l’actual i en la qual l’Ajuntament prenia un paper més rellevant en l’aposta pel foodtech.

L’actual proposta del Govern és una calcomania del que va ser Shirota i que el Govern de Carles Pellicer, en el seu primer mandat, va portar a la justícia perquè no van ser capaços de gestionar una empresa que, en aquell moment, era pionera i que s’ajustava a un pla de viabilitat a mitjà termini. A causa d’aquesta poca visió de futur i de gestió, van liquidar la societat de manera desordenada i perdent la feina feta i els valuosos equipaments. El 2017 el Tribunal de Comptes va desestimar la demanda de l’Ajuntament pel cas Shirota, ja que l’exalcalde Lluís Miquel Pérez i els seus regidors van actuar amb responsabilitat.

Ara, 15 anys després de la creació de Shirota –va començar a caminar el 2007- el Govern format per Junts, ERC i Ara, vol ressuscitar una empresa que en el primer mandat van denunciar creant un greu dany reputacional a la ciutat, però també al PSC i sense cap mena de fonament. També recentment, es va conèixer que el jutge va arxivar, després de 10 anys, el cas pels pagaments als exregidors socialistes Eduard Ortiz i José Magrazó per assistències als consells d’administració de les societats municipals Amersam i Reus Transport entre 2003 i 2011. Un judici que va començar arran d’una denúncia d’Ara Reus el febrer del 2012 i que deu anys després ha acabat en no res, però amb un nou perjudici important cap a l’honorabilitat d’aquests dos regidors socialistes i de tot el partit a la capital del Baix Camp.

Defensem que és una bona notícia per al sector que es recuperi una empresa que uneixi la tecnologia i l’alimentació i potenciï tots dos sectors, però no s’ha d’oblidar que ara es necessiten Fons Europeus públics per a engegar-la i, fa 15 anys vam aconseguir que comencés a caminar amb l’aval públic. Si s’hagués gestionat de manera correcta, només haurien fet falta inversions puntuals per anar-la modernitzant i adaptant-la als temps actuals. Una mostra més de que portem 12 anys d’una mala gestió de govern conservador que ha estancat la ciutat i que ara pretén reactivar-la amb còpies de projectes de governs socialistes que van intentar paralitzar en el seu dia en una persecució política injustificable.