.

L'exemplar de tortuga marina recuperada i retornada al seu medi natural. Fotografia facilitada el 27 de juny del 2016 pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

L’exemplar de tortuga marina recuperada i retornada al seu medi natural. Fotografia facilitada el 27 de juny del 2016 pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

La Fundació CRAM per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins ha posat en marxa la segona fase del projecte de recuperació i reintroducció en el medi natural de tortugues capturades de forma accidental en xarxes d’arrossegament. Després de la primera fase engegada el 2017 a la zona del delta de l’Ebre, des del desembre passat el pla s’ha estès a les costes del Tarragonès i del sud de la Costa Daurada, on es considera que la presència de tortuga babaua (‘Caretta caretta’) és probable i segura, respectivament. En concret, el projecte vol sensibilitzar i involucrar les flotes de Torredembarra, Tarragona, Cambrils i l’Ametlla de Mar. En dos mesos s’han atès 29 tortugues capturades accidentalment a la zona.

A més, també s’ha reforçat la campanya que va començar el 2017 a les confraries properes al delta, amb diverses reunions i jornades formatives als ports de l’Ampolla, les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita. Aquesta primera fase ja suma 59 tortugues marines recuperades i 28 embarcacions d’arrossegament que hi col·laboren.

El pla vol recuperar totes les tortugues marines capturades accidentalment pels vaixells participants a la iniciativa i tornar-les al medi natural el més aviat possible de la mà dels pescadors col·laboradors i les seves famílies.

Actualment, la principal amenaça de les tortugues marines és la pesca accidental i la implicació dels pescadors és clau perquè aquest col·lectiu és el primer en detectar la captura accidental i en activar el protocol de rescat.

La iniciativa té el suport de la Generalitat i la col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través del Programa Pleamar, cofinançat amb fons europeus.