.

Imatges de la Guàrdia Civil del conflicte a la tanca de Ceuta

Davant dels dramàtics esdeveniments que han succeït a Ceuta, amb la mort al menys de 15 persones que tractaven d’assolir territori espanyol nedant, l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC – UGT de Catalunya) condemna enèrgicament tant l’actuació de la Guardia Civil com la justificació dels responsables polítics.

És indignant que s’hagin fet servir materials antidisturbis, com pilotes de goma, per dispersar persones indefenses que es trobaven a l’aigua, i és de sentit comú que aquestes accions han pogut posar en perill la vida d’aquestes persones, amb els tràgics resultats esmentats.

Cal una investigació profunda que examini els abusos i les il·legalitats comeses per part de les autoritats espanyoles, no només a l’àmbit de l’actuació de dispersió mitjançant materials antidisturbis, sinó també amb els procediments d’expulsions “calentes” o d’actuacions a les tanques de separació entre Ceuta i el territori marroquí. I cal, òbviament, una contundent depuració de responsabilitats polítiques que passa per la urgent dimissió del director general de la Guardia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, i del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

Estem en un moment complex pel que fa a la visió de la immigració al conjunt d’Europa. S’estan activant les alarmes pel que fa a la proliferació de discursos i de polítiques contràries als fluxos migratoris. Des d’AMIC – UGT de Catalunya considerem que mai es pot perdre de vista que quan parlem d’immigració parlem de persones que volen un futur millor.

En aquest sentit, des d’AMIC – UGT de Catalunya també volem expressar la nostra solidaritat amb el col·lectiu de persones immigrades afectades pel problema del Poble Nou de Barcelona i, en general, amb tot el col·lectiu de persones immigrades “sense papers”, que aquest diumenge 23 de febrer faran tancades amb dejuni a les esglésies del Pi i de Sant Medir de Barcelona, amb una concentració final a la Plaça Sant Jaume a les 18 de la tarda.

AMIC – UGT de Catalunya considera que les solucions a aplicar han d’anar en la línia de facilitar la normalitat documental, bàsica per a qualsevol projecte vital, tant en el cas de les renovacions dels permisos de residència com de les obtencions dels permisos per arrelament. Les polítiques de restricció i repressió ens aboquen a situacions dramàtiques i d’exclusió social.

AMIC – UGT de Catalunya