.

.

TOTS 21


Els cops de calor en gossos i gats poden ser mortals. Foto: Pixabay

Els cops de calor en gossos i gats poden ser mortals. Foto: Pixabay

Després que Protecció Civil hagi activat aquest dijous un avís per calor intensa a diversos indrets del territori català i que l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) hagi alertat de l’onada de calor que està afectant a tot l’Estat espanyol, avui parlem de com afecten els cops de calor en les mascotes.

En humans, un dels primers símptomes d’un cop de calor són la set intensa, pell vermella i temperatura corporal per sobre dels 37 °C. La forma en què la calor afecta a gossos i gats és diferent de la dels humans, però en tots dos casos pot ser perjudicial per a la salut. Per això és important detectar els símptomes del cop de calor en els animals per evitar problemes majors.

Com afecta els gossos?

Si detectem un comportament anòmal en el nostre gos, hem de prendre mesures per ajudar-lo a suportar les altes temperatures. Quins són els símptomes d’un cop de calor en un gos? Aquests són alguns dels indicis amb els quals podem detectar-ho:

 • Panteixos o respiració accelerada
 • Baveig excessiu (més de l’habitual) al voltant de la boca del gos
 • Genives de calor vermella fosca
 • Vòmits
 • Augment del pols cardíac
 • No es mou o es mou amb trontolls
Els banys refrescants són una molt bona opció. Foto: Pixabay

Els banys refrescants són una molt bona opció. Foto: Pixabay

Hi ha alguns factors de risc que poden produir que un gos tingui un cop de calor o problemes de salut amb les altes temperatures. Els gossos grans, amb determinades malalties, amb obesitat o amb molt de pèl tenen més risc de tenir complicacions de salut en estius extremadament calorosos. També hi ha unes certes races, aquelles amb cara camusa (com els carlins o els buldogs) que poden córrer més risc en períodes d’altes temperatures, ja que panteixen i respiren pitjor que altres races de gos.

Com afecta els gats?

Els gats també poden passar-ho molt malament durant una onada de calor. Els símptomes d’un cop de calor en gats són similars als dels humans. Per a detectar-ho, cal tenir en compte els següents símptomes:

 • Panteixa en excés
 • Dificultat per a moure’s i respirar
 • Tremolors musculars
 • Color vermell en les seves mucoses
 • Llengua caiguda
 • Augment del ritme cardíac
 • La pell es torna blavosa per la falta d’oxigen en sang
 • Vòmits

A l’estiu és normal que un gat perdi més pèl. També buscaran els llocs més frescos de la casa, fugint de la calor. D’altra banda, és normal que mengin menys, a causa de les altes temperatures. No obstant això, si es detecten els esmentats símptomes, és necessari prendre mesures per a prevenir un cop de calor en el gat.

Els gats acostumen a perdre més pèl a l'estiu. Foto: Pixabay

Els gats acostumen a perdre més pèl a l’estiu. Foto: Pixabay

Com prevenir els cops de calor en gossos i gats?

El Col·legi de Veterinaris de Madrid (COLVEMA) apunta que per evitar els cops de calor en gossos i gats, s’han d’evitar els passejos i excursions en les hores centrals del dia (12.00-16.00). A més, el COLVEMA adverteix que el terra del carrer durant aquestes hores pot estar molt calent i això pot malmetre els coixinets dels animals. A primera hora del matí o ja a la nit solen ser bones hores, per l’absència de llum solar, que augmenten considerablement les temperatures.

Amb tot, els gossos i gats han de tenir sempre disponible una ombra i el menjar se’ls ha de donar fora de les hores centrals. A més, sí que és cert que tallar-los el pèl és important a l’estiu, però s’han de deixar uns 3 centímetres de longitud perquè el pèl els “protegeix de la calor i de les cremades solars”, segons afirma el COLVEMA.

D’altra banda, depenent de com sigui el llit del gos, pot passar-ho malament durant les èpoques de calor intensa. Alguns afavoreixen la dispersió de la calor, com els llits aixecats del terra o els que estan fets d’un material transpirable. Si un gos que està acostumat a dormir en un llit, comença a dormir a terra o altres habitacions de la casa, això indica que el seu llit empitjora la calor.

Cal estar molt atents als símptomes que indiquen un cop de calor. Foto: Pixabay

Cal estar molt atents als símptomes que indiquen un cop de calor. Foto: Pixabay

Un punt molt important és el de canviar-li l’aigua recurrentment i amb aigua que estigui freda. Fins i tot, es poden afegir gels a l’aigua (o donar-li aigua freda de nevera) perquè ajudi el gos a baixar la seva temperatura corporal. També se’l pot raspallar o tallar el pèl, depenent de com sigui el seu pelatge, i humitejar-lo o banyar-lo al llarg del dia. En el cas del gats, no massa amants dels banys, se’ls pot ajudar a refrescar-se amb tovalloles mullades.

També hi ha alguns productes al mercat que poden ajudar el gos a aguantar les altes temperatures d’una onada de calor. Per exemple, l’armilla refrescant per a gossos, unes armilles que recobreixen el tors del gos i l’ajuden a regular la seva temperatura. N’hi ha prou amb humitejar-lo amb aigua freda i posar-li-ho al gos. També solen comptar amb materials reflectors que els protegeixen del sol.

Com tractar els cops de calor de les mascotes

Quan percebem algun dels símptomes esmentats el COLVEMA és clar. S’ha de proporcionar aigua a l’animal i buscar una ombra immediatament. Per a refrescar la seva pell, s’aconsella humitejar un drap, ja que això mai s’ha de fer de cop amb una mànega, per exemple.

Les hores del passeig han de ser a primera hora del matí i a partir del moment en què cau el sol. Foto: Pixabay

Les hores del passeig han de ser a primera hora del matí i a partir del moment en què cau el sol. Foto: Pixabay

Si el gos o gat no reprèn una respiració normal en uns minuts, hem de portar-ho al veterinari el més aviat possible. Això és convenient sempre amb aquelles races que tenen un musell curt o camús (boxer, gats perses, carlins, etc.) o si l’animal té alguna condició especial com obesitat.

Els cops de calor en gossos i gats poden ser mortals, pel que prevenir-los és fonamental.

V.Tapias