.

Render de com quedarà la plaça

La plaça Josep Rosselló d’Almoster en l’actualitat: es remodelarà apostant per un sol nivell de paviment i només un carril pels vehicles. Foto: Arnau Martínez

La icònica plaça Josep Rosselló d’Almoster, coneguda con ‘La Parada’, viurà un profund procés de remodelació en una inversió molt elevada que la deixarà apta per ser usada per als vianants, reduint la circulació de vehicles a un sol carril -en la zona més allunyada de la plaça-, anivellant-la tota a un sol nivell i desplaçant fora la parada del bus.

L’espai, clau per la celebració de festes populars, punt de trobada de ciclistes i excursionistes -molts vinguts de Reus- ha vist com el consistori ha aprovat aquest dilluns definitivament en un ple extraordinari el projecte de reurbanització en una inversió que puja a 700.000 euros, una xifra molt elevada per una població de 1.300 habitants. La Diputació de Tarragona hi aportarà 420.000 euros a través del Pla d’Acció Municipal (PAM), també una quantitat molt sucosa. El pressupost municipal d’enguany sumarà 1.680.000 euros -més elevat de l’habitual per la compra d’uns terrenys annexos a l’escola-, el que dóna una idea de la magnitud de l’obra.

El projecte, nascut d’una UTE, vol primar el vianant en un moment clau per al municipi com ha estat l’entrada en servei de la nova carretera de La Selva del Camp i Castellvell, “que ha fet gairebé desaparèixer el trànsit a Almoster”, ha subratllat l’alcalde, Àngel Xifré, en un contacte que ha mantingut dilluns amb la premsa en el que ha fet balanç del mandat.

La licitació de les obres de la plaça Josep Rosselló es farà enguany i les obres, aquest any o a principis del 2024. És el “centre neuràlgic” del poble, com ha indicat Xifré, i aquest és el projecte “més emblemàtic” que s’haurà dut a terme al municipi en els últims anys.

L’alcalde d’Almoster, Àngel Xifré, fotografiat aquest dilluns davant de la Casa de la Vila. Foto: Tots21

El disseny de la plaça surt d’un concurs d’idees que van guanyar tres arquitectes del territori. Es pavimentarà tot l’espai a un mateix nivell, els vehicles passaran només per la part nord i es mantindran els plataners al mig de la plaça. La idea és “pacificar”.

El consistori també ha iniciat els tràmits per expropiar un terreny al costat de l’actual escola Ramon Sugrañes, per ampliar-la més endavant, ja que té “mancances d’espai”. L’Ajuntament ja està elaborant un esborrany per definir com serà aquesta ampliació, conjuntament amb el departament d’Educació de la Generalitat.

La urbanització del Picarany reverteix al municipi

Altrament, Xifré ha destacat que aquest mandat s’ha recepcionat la urbanització del Picarany, “un problema que s’arrossegava des de fa trenta anys”, com ha lamentat el batlle, fet que ha permès finalment poder acometre les obres de millora dels seus carrers, visibles per exemple en el nou asfaltat i repintat.

És la darrera urbanització d’Almoster que quedava per traspassar a l’Ajuntament després que anys enrere s’hagués fet el mateix amb les urbanitzacions Mas Carreres i L’Aubareda. El cost de les obres ha estat d’1,5 milions d’euros.

El cas del Picarany és emblemàtic de la construcció descontrolada viscuda a Catalunya els anys 60 i 70 -i en alguns casos, els 80-, amb urbanitzacions que havien de ser finalitzades pels promotors -carrers, llum, conduccions d’aigües- i quedaven a mig fer. Legalment, els ajuntaments no podien recepcionar-les si no estaven acabades per la qual cosa, no podien “ni canviar una bombeta dels fanals dels carrers ja que estaríem prevaricant”, recordava Xifré, una situació de deixadesa a la que havien de fer front els veïns, “fet que no entenien”.

Un Casal per a la gent gran

D’altra banda, l’alcalde d’Almoster ha explicat que la setmana vinent es posarà en marxa un Casal per la gent gran amb tallers de cuina, de memòria, noves tecnologies o gimnàstica, entre d’altres. S’ubicarà a l’Espai Mosté i les activitats es desenvoluparan tres dies a la setmana, durant els matins. El govern municipal vol fer una prova pilot fins al juny i, si té una bona rebuda, ampliar les activitats a més dies i oferir servei de dinar.

En un altre ordre de coses, Almoster està tramitant 55 expedients per ubicar plaques fotovoltaiques en teulades de vivendes, majoritàriament aparellades o xalets, el que suposa gairebé un 10 per cent del total dels habitatges de la vila, una xifra també molt notable. El consistori bonifica un 95% l’Impost de Construccions (ICIO) i un 50 % durant tres anys l’IBI en aquelles propietats que s’hi sumin. Per contra, suposa una merma d’ingressos de 25.000 euros per a les arques municipals.

Sobre sostenibilitat, l’alcalde ha afirmat: “Ens hi hem posat”, començant pel fet que tota la il.luminació pública ja ha estat canviada per llums led, a més de tirar endavant la creació de dues plantes fotovoltaiques en edificis municipals, un d’ells, l’Ajuntament.

Sobre el compliment del programa, el consistori ha executat més del 80% del mateix, malgrat la pandèmia.

Jaume Garcia