.

.

TOTS 21

El riu Siurana al seu pas per Torroja del Priorat

El riu Siurana al seu pas per Torroja del Priorat

En aquests moments, l’Agència Catalana de l’Aigua ACA ha informat que els cabals dels rius Siurana, al seu pas pel Priorat, i també el Fluvià, Ter i Cardener són els que comporten més risc. El Congost, l’Anoia, el Tordera, el Francolí, el Llobregat i el Foix baixen també amb els cabals força superiors als habituals però encara dintre de la normalitat. Si les pluges persisteixen es poden donar inundacions a les zones properes de les seves lleres. Davant d’aquesta situació Protecció Civil ha avisat els municipis de les conques d’aquests rius per tal de que evitin els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell.

19 emergències a Tarragona
El telèfon d’emergències 112 Catalunya, ha rebut des de les 02:00 hores fins les 10:00 hores d’avui 492  trucades relacionades amb la llevantada. En l’acumulat de trucades des de que es va activar l’alerta del pla INUNCAT el 112 ha rebut 1.423 trucades. Durant la nit, des del municipi de Figueres s’han arribat a fer 176 trucades i des de Vilafant 51.
De les trucades rebudes al 112 que han estat derivades als cossos operatius, els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 20 hores d’ahir i les 10 hores d’aquest matí, un total de 408 serveis relacionats amb la pluja. Del total d’emergències, 19 han estat serveis realitzats a l’àrea de Tarragona i 5 a les Terres de l’Ebre. A la resta del territori, els serveis d’emergència s’han repartit de la següent manera: Girona (305 serveis), Lleida (29), Àrea Metropolitana Nord (22) i Sud (9), i Centre (19).
Recomanacions de Protecció Civil

Les principals recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat van enfocades sobretot de cara a la mobilitat durant aquests dies (adequar-la a les pluges fortes en cada moment). També és important recordar que aquests dies cal evitar els accessos a punts del litoral on la llevantada i els cops de mar poden provocar accidents.
També es demana a la ciutadania que respecti tots els tancaments d’accessos al litoral, platges, passeig marítim, espigons,… evitar travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi ha tempesta o acumulacions d’aigua, i aprofitar les hores de treva per retirar fulles i objectes que dificultin el drenatge.
Les persones i/o col·lectius que tinguin previstes activitats a l’aire lliure aquest cap de setmana, cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de zones inundables i de rius i rieres i preferiblement en zones elevades.
L’alerta del pla INUNCAT, activada des del passat dijous al matí, preveu l’activació preventiva dels serveis municipals (brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil…), empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible i minimitzar al màxim els efectes i situacions de risc que puguin derivar d’aquest episodi. Alhora, també s’han pres mesures preventives en alguns punts com el tancament d’accessos i senyalització de zones inundables.