.

Un camió, dipositant estelles d’arbre a la caldera d’Alcover. Foto: Cedida

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, en una visita recent a les instal.lacions amb l’alcalde, Robert Figueras. Foto: Cedida

Des d’aquesta tardor cinc equipaments municipals d’Alcover s’escalfen amb biomassa forestal gràcies a la posada en funcionament d’una xarxa de calor impulsada per una caldera.

L’opció d’Alcover forma part d’un nou paradigma que lliga molts caps i que supera l’àmbit territorial estricte del municipi per abraçar la totalitat de les Muntanyes de Prades, de Poblet a la Serra de Montsant. Aquest és el projecte de l’Ajuntament d’Alcover, comandat per l’alcalde, Robert Figueras, que va néixer fa onze anys i que pretén tancar el cercle econòmic i sostenible. Ho explica ell mateix a +Oxigen: ‘Busquem superar els problemes d’incendis que patim a l’estiu, la degradació dels boscos, la pèrdua de riquesa dels pobles a partir de generar biomassa ecològica amb les estelles dels arbres, de forma que els propietaris forestals la puguin vendre i l’Ajuntament en faci aigua calenta per als seus equipaments municipals’.

La base ha estat la caldera de biomassa que ja està construïda, i l’arrencada, el subministrament d’aigua calenta procedent de les estelles dels arbres del boscós terme d’Alcover -2.800 hectàrees, de les que 1.800 formen part del projecte-. Alcover disposa de tots els equipaments municipals en la mateixa partida i això facilita el servei conjunt. La biomassa no està lliure de generar CO2, però és incomparablement menor respecte al gas procedent, per exemple, de l’Aràbia, recorda l’alcalde. ‘La nostra caldera necessita 11 hectàrees de bosc a l’any, i en tenim 1.800’, subratlla. L’estella surt de la llenya, de l’escorça i de la resta de vegetals.

Alcover ha començat fent l’edifici de la caldera i a partir d’aquí redactarà un pla de gestió conjunta dels boscos -Boscat se n’encarrega d’això- , amb l’Associació de propietaris forestals del Camp de Tarragona, de manera que el propietari no hagi de pagar la seva elaboració. El cercle es tancaria amb la producció pròpia de biomassa feta des d’Alcover. En això està l’Ajuntament i la Diputació, tractant de sortejar legalment la llei de contractes que obligarà a treure a concurs aquest servei. ‘Cal diverses xarxes de calor a les Muntanyes de Prades, els problemes són els mateixos i la zona és una gran reserva forestal’, subratlla l’alcalde. Els municipis de Mont-ral, l’Albiol i La Riba ja s’hi han mostrat interessats.

Instal.lacions de la caldera de biomassa d’Alcover. Foto: Cedida

Aigua calenta per calefacció

La piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles i els dos edificis de l’escola Mare de Déu del Remei del municipi formen part d’aquesta xarxa que té sl suport de la Diputació de Tarragona. La nova xarxa de calor permetrà els equipaments disposar d’aigua calenta per calefacció durant tot l’any gràcies al funcionament d’una caldera de biomassa que s’ha instal·lat al carrer del Molí amb una potència de 350 Kw. Les obres de la xarxa d’Alcover, que s’han dut a terme durant aquest 2020, han suposat una inversió de 353.083 €. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 24.000 euros anuals respecte a la despesa actual.

A nivell ambiental, el funcionament de dels instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 106 Tn de CO2 l’any. A més, l’ús de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten d’una gestió forestal sostenible. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior. En aquest sentit, el projecte ha permès impulsar indirectament la redacció del Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal Conjunt que ha de permetre gestionar de forma sostenible les forests per tal de protegir-les dels incendis i alhora poder valoritzar subproductes com la biomassa per aprofitament energètic.

Un projecte estratègic per a la demarcació

Alcover és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa per a usos tèrmics a la demarcació i, d’aquesta manera, impulsar un sistema d’abastament energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient amb beneficis múltiples. A més d’Alcover, els municipis que s’han beneficiat del projecte són Gandesa, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera i Tivissa. Es preveu que en un futur hi hagi més municipis de la demarcació que utilitzin aquest sistema d’abastament energètic.

El projecte ‘Xarxa de Calor de Proximitat’ està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d’un total d’inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi ha participat amb un 25% d’inversió, respectivament.

Jaume Garcia