.

Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat catalana republicana, va morir afusellat la matinada del 15 d’octubre de 1940 al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc a mans de les tropes franquistes. L’havien detingut a l’exili, el 13 d’agost del mateix any, juntament amb el seu nebot Francesc Ballester. Va ser afusellat per ser President de la Generalitat de Catalunya i ha passat a la història per ser l’únic president escollit democràticament que ha estat afusellat per raons polítiques.

Albert Abelló és portaveu del Grup Municipal de CDC a l'Ajuntament de Tarragona

Albert Abelló és portaveu del Grup Municipal de CDC a l’Ajuntament de Tarragona

“…En aquesta hora solemne, en nom del Poble i del Parlament, el Govern que presideixo assumeix totes les facultats del Poder a Catalunya, proclamo l’Estat Català….”. Aquest va ser part del discurs del president Companys quan, l’any 1934, va proclamà l’Estat Català des del balcó del Palau de la Generalitat. Les tropes franquistes el van matar sis anys després, als seus 58 anys, i l’últim que va cridar va ser: “Per Catalunya!”.

Han passat 76 anys de l’afusellament de Lluís Companys i, malauradament, sembla que les coses no han canviat gaire, les institucions espanyols ens segueixen perseguint. Abans afusellaven presidents i ara els volen destruir democràticament. Imputen i després volen inhabilitar a l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, i a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau; Mesos més tard imputen a l’exconseller de Presidència, Francesc Homs, i per acabar-ho d’adobar, el Tribunal Constitucional (TC) reclama que també es procedeixi contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.

I tot aquest enrenou d’imputacions i investigats per posar unes urnes, per permetre que la ciutadania s’expressi lliurement, per, simplement, exercir la democràcia durant la consulta sobiranista del 9-N. La declaració com imputat de l’expresident de la Generalitat va coincidir, l’any passat, amb el 75é aniversari de l’afusellament de Lluís Companys. Aquest any, l’aniversari de la mort del president català coincideix amb la petició de la Fiscalia per inhabilitar 10 anys a Artur Mas i 9 anys a les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

A la vetlla del Consell de Guerra, poques hores abans de ser executat, Companys va escriure la seva darrera carta adreçada a la seva dona, Carme Ballester. La carta començava amb aquestes paraules: “Me sento serè i tranquil” i acabava dient-li: “No admetis, doncs, condols, ni ploris. Aixeca el cap”. Això és el que estem fent ara i el que hem de continuar fent. “És un honor ser processat per haver escoltat la gent. Tornaria a fer el mateix”, ha manifestat Mas després de saber el que demana la Fiscalia.

I ho tornem a fer. “Referèndum o referèndum”. Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha fixat el nou full de ruta i meta per culminar el procés sobiranista. A finals de juliol de l’any que ve, el Parlament aprovarà les lleis necessàries perquè Catalunya funcioni com a estat independent i tornarà a convocar els ciutadans a les urnes perquè permetin amb el seu vot la proclamació de la independència. Decidirem el nostre futur sí o sí, per Catalunya!

Albert Abelló és portaveu del Grup Municipal de CDC a l’Ajuntament de Tarragona