.

Les entrades valen 12 euros i 8 per als socis dels Amics del Teatre

Les entrades valen 12 euros i 8 per als socis dels Amics del Teatre

La història oficial ens diu que Miquel Àngel, amb la seva genialitat, va pintar la Capella Sixtina. Com si ho hagués fet sol. La història oficial no en diu res de personatges com el Lapo i el Loti, artesans, figures de segons categoria, eclipsats per l’ombra del mestre. Però aquests personatges també hi eren quan es va pintar la Capella Sixtina. Eren els que enguixaven, preparaven els pigments o transportaven a la paret els dibuixos de l’artista. Ara ningú no els recorda. Però hi eren. L’actor i dramaturg britànic, Nigel Planer, els ret homenatge a Al sostre, una comèdia sobre els secundaris de la història. Ho fa amb humor, profunditat i emoció, en una obra perfectament executada per Oriol Grau i Pau Ferran, sota la direcció d’Israel Solà.

L’obra es va estrenar l’any passat a la Sala Trono. De fet, va ser l’espectacle que va servir per inaugurar la nova Sala Trono-Armanyà, situada a l’escenari del Teatre Metropol. Nigel Planer, molt conegut a Catalunya pel seu paper de Neil a Els joves, va assistir a l’estrena i va dir que era la millor adaptació que havia vist de la seva obra. Des d’aleshores el muntatge ha realitzat múltiples bolos i també ha fet temporada a la Seca Espai Brossa de Barcelona. Aquest dissabte arribarà a Vila-seca, en la segona cita de la temporada anual que organitzen Els Amics del Teatre. La representació es farà al teatre El Centru, a partir de les 20,30.

La temporada dels 20 anys dels Amics

Enguany els Amics del Teatre de Vila-seca celebren el 20è aniversari i ho fam amb una programació d’alt voltatge. Aquesta es va encetar el 16 de març amb Tenors, una barreja d’òpera i clown que va delectar el públic, per la qualitat de les veus i el deliri dels gags. Aquest cap de setmana arriba Al sostre i encara quedaran tres espectacles més.

La següent cita serà el 27 d’abril, amb la darrera producció del Teatre Estable del Baix Camp, el TEBAC. En aquest ocasió, la històrica companyia reusenca ha porta a escena una de les millors comèdies de Shakespeare, encara que no sigui la més coneguda: Mesura per mesura. Aquesta obra, que fa riure, però té moments molt agres, parla de la doble moral i la doble vara de mesurar dels que manen.

Ja al maig, el diumenge dia 12, el grup cambrilenc La Teca portarà al teatre El Centru, l’obra que ostenta el rècord d’haver-se representat més temps de manera ininterrompuda. Es tracta de La ratera, inspirada en un relat d’Agatha Christie. L’obra, plantejada com un joc detectivesc, es va estrenar a Londres el 1952 i 67 anys després encara està en cartell. La Teca en va estrenar la seva versió al Nadal i ara l’ha començat a rodar pel territori. Des de fa uns anys el teatre d’El Centru és una de les seves parades habituals.

La vintena temporada dels Amics del Teatre es tancarà el 8 i 9 de juny, amb una nova representació de M’esperaràs el nou muntatge de La Tramoia de Vila-seca. Es tracta d’una comèdia d’embolics del prolífic autor, director i actor valencià Carles Alberola. La companyia vila-secana, que porta més vint-i-cinc anys de trajectòria, està ara en ple procés d’assajos.

Els Amics fan 20 anys

En aquesta temporada, els Amics del Teatre celebren 20 anys. Aquesta entitat es va fundar el 1999 per dinamitzar l’activitat cultural del municipi. Des de llavors ha programat una vuitantena d’espectacles i ha donat veu a joves actors i directors que acabarien despuntant, com Bruno Oro, Clara Segura, Anna Sahún, Oriol Broggi i els Teatre de Guerrilla.

Els Amics del Teatre programen la majoria dels seus espectacles al teatre El Centru, si bé ocasionalment també a l’Auditori Josep Carreras. Per aquests escenaris hi han passat noms consagrats del teatre català com Pep Cruz, Carme Sansa, Rosa Novell, Lluís Soler i Ferran Rañé, entre d’altres. Des dels inicis, els Amics també han fet una aposta pel teatre de proximitat, ja sigui professional, com les produccions de la Trono, com amateur, amb propostes de grups com el Tebac de Reus, la Teca de Cambrils o la jove companyia Entellaçats, que aplega actors i actrius de diversos punts del territori.

Actualment l’entitat compta amb més d’un centenar de socis que compten amb un descompte important en el preu de les entrades. La quota anual per ser soci dels Amics és de 12 euros.