.

Imatge del Pretori i del MNAT al fons Foto:Tarragona21

Imatge del Pretori i del MNAT al fons Foto:Tarragona21

L’Ajuntament de Tarragona i la Generalitat signaran a finals d’aquest mes de novembre, en principi el dia 25 de novembre, un conveni marc per la gestió del Patrimoni de Tarraco.

Segons ha pogut saber Tarragona21, el conveni inclourà diferents acords sectorials on si podran trobar per exemple la gestió única del patrimoni del conjunt de Tarraco, la museïtzació del Pretrori i del Circ o la restauració de patrimoni propietat de la Generalitat com és el cas del Teatre romà.

Tarragona donarà així el tret de sortida a la celebració dels quinze anys de la nominació del conjunt de Tarraco com a Patrimoni Mundial de la Humanitat per part de la Unesco.

El conveni ha de servir per seguir valorant el Patrimoni de la Tarraco Romana i per tancar un acord definitiu entre el Govern català i l’Ajuntament.
El consistori tarragoní anunciarà les condicions exactes d’aquest acord en la presentació que està prevista fer a finals d’aquest mes on es donaran els detalls exactes per on passaran les diferents intervencions que es duran a terme.
Entre aquestes intervencions destaquen per exemple la museïtzació d’un espai com és el Pretori i el Circ, dos espais propietat de l’Ajuntament. L’Ajuntament té previst també presentar el pla d’actuació a la muralla de la ciutat quan es presenti l’acord amb el Govern català.
La signatura del conveni amb la Generalitat es produeix a causa de la incapacitat de l’Ajuntament per signar acords amb compromisos econòmics a causa de l’endeutament del consistori tarragoní.

La potenciació del patrimoni cultural de la ciutat és una de les apostes decidides de l’Ajuntament de Tarragona per atreure el turisme familiar i cultural a la ciutat i per donar valor als recursos propis.

El teatre romà també patirà una reforma important amb una inversió pràcticament un milió d’euros i s’inclourà també en noves excavacions i la restauració d’aquest espai oblidat durant molts anys.

Tarragona es posiciona abans de començar a celebrar el dia 30 de novembre els 15 anys del nomenament del conjunt de Tarraco com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.  L’augement dels turistes a la Tarraco romana més de 600.000 en un any segons les últimes dades fan que el projecte romà de Tarragona busqui consolidar-se com un gran punt d’atracció d’aquells visitants que aposten per un turisme cultural.

El logotip de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco s'està posant davant de la capçalera del Circ. Foto:Tarragona21

El logotip de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco s’està posant davant de la capçalera del Circ. Foto:Tarragona21

La Reforma del Museu Arqueològic

La reforma del Museu Arqueològic prevista que comenci a partir del setembre del 2016 pot ser també un punt de partida per la connexió entre els diferents espais de la Tarraco Romana. El Museu on l’Estat té previst invertir 1’5M d’euros per la seva reforma servirà també per poder connectar aquest amb la zona del Pretori amb un intent d’explicar el relat de la Tarraco romana.
El MNAT segons el Diari de Tarragona ha de quedar unit amb una passarel·la amb el Pretori durant aquest any i aprofitant la reforma que patirà. Aquesta unió permetrà que la museïtzació i la nova senyalització visible del Pretori agafi encara més força amb la unió de dos espais on es podrà fer un exercici de comprensió de Tarraco.

L'APP Imageen és un èxit en el primer mes de funcionament. Foto:Tarragona21

L’APP Imageen és un èxit en el primer mes de funcionament. Foto:Tarragona21

300 descarregues diàries
Un patrimoni cultural de Tarraco que també pasa per l’aplicació de les noves tecnologies. D’ençà que el passat 20 d’octubre es va presentar la nova APP on l’usuari pot viatjar al passat romà de Tarragona amb el seu dispositiu mòbil, aquesta APP anomenada “Imageen” frega ja les 5.000 descàrregues amb un mitjana de 300 descàrregues diàries per part dels tarragonins i dels visitants de la ciutat.
L’Aplicació permet fer un viatge virtual al passat de la Tàrraco romana amb diferents opcions. Per exemple un guia que va explicant el que en aquell moment l’usuari està veient al seu costat amb una opció de recreació del mateix espai.
“Imageen” ofereix també l’opció de fer un gir de 360 graus als diferents espais que s’han recreat amb rigor històric.
La plaça de la Font es converteix en el circ i les seves curses d’aurigues, l’amfiteatre, el fòrum de la colònia o el Temple d’August sota la catedral són els primers espais que l’aplicació Imageen permet recrear gràcies a la realitat augmentada.
Tarragona és pionera en aquest tipus d’aplicacions didàctiques per facilitar el coneixement del seu patrimoni.