.

.

TOTS 21

El Departament d’Interior instal.larà un sistema d’avisos SMS a la població de l’àrea de Tarragona en cas de sinistre químic que funcionarà contactant amb els telèfons mòbils els usuaris dels quals es trobin en l’àrea on hi ha antenes de les companyies de telefonia. El sistema encara no està adaptat ja que el govern central està en converses amb les operadores per posar-lo en marxa. El sistema d’SMS reforçarà el de les sirenes, el nombre de les quals serà ampliat, i s’adquirirà un nou grup de sensors.

Interior invertirà aquest 2022 fins a 1,1 MEUR en el Plaseqta, segons ha avançat aquest dijous el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Els diners serviran per comprar nous sensors que s’instal·laran a l’entorn del polígon petroquímic, tres noves sirenes d’avís a la població, s’incorporaran sis tècnics al Cecat i es farà una campanya d’informació a la ciutadania perquè sàpiga com actuar en cas d’accident químic.


Elena ho ha apuntat després d’una reunió amb representants veïnals de Tarragona, que li han transmès la inquietud respecte la seguretat al polígon petroquímic. El conseller també ha anunciat que el tercer trimestre hi haurà un “simulacre real” d’accident per coordinar la reacció de la població.

El conseller Elena ho ha explicat aquesta tarda als representants de les associacions de veïns i ha destacat que “des del primer dia de mandat el Plaseqta ha sigut una prioritat”. D’entre les mesures que es portaran a terme en els propers mesos, el conseller ha posat en valor la importància de la instal·lació de sensors “perquè el control és essencial per garantir el confinament de la ciutadania en cas d’incident”.

Elena ha explicat que la reunió amb els veïns és important perquè “em sembla que la millor manera de fer les coses en política és contrastar les coses amb els afectats de les coses que tu fas, només així es fan bé les coses”. “Aquí es viu inquietud i davant la inquietud els responsables polítics hem de donar respostes concretes”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde Pau Ricomà ha valorat positivament la presència avui del conseller per donar compte del que s’està fent” i ha destacat “el compromís del titular d’Interior de seguir venint per donar compte de les mesures”.

Campanya de comunicació i sensibilització

Una de les principals inversions previstes pel Departament d’Interior en la implantació del Plaseqta per enguany es realitzen en la comunicació a la població de les mesures d’autoprotecció en cas d’emergència química, arribant a 450.000 euros, quan els darrers anys aquesta inversió era molt inferior (28.000€ el 2021 i encara menor el 2020).

Concretament es durà per primer cop en més d’una dècada una campanya publicitària multicanal específica per al risc químic a Tarragona centrada en recordar a la població que, en cas d’accident químic, la mesura més segura és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici proper (o quedar-se en el que ja som), tancant portes i finestres i la ventilació exterior. També recordarà que és molt important evitar l’autoevacuació.

Imatge de la trobada del conseller d’interior i l’alcalde de Tarragona amb federacions veïnals de Tarragona. Foto Tjerk van der Meulen

La campanya de comunicació inclou, a més de càpsules informatives per emetre per xarxes socials, televisió i ràdio, l’edició de materials impresos en diferents idiomes, a més de la preparació de simulacres específics que impliquin la participació de la ciutadania.

La inversió en sensibilització i comunicació de l’any 2021 va ser de poc menys de 30.000€, xifra que inclou el desenvolupament de l’eina scaperoom digital EskutKimic destinada a que els estudiants dels municipis propers a les indústries químiques aprenguin de forma lúdica com actuar en cas d’accident. El 2021, aquesta inversió de sensibilització també va anar destinada a la taula de crisi, espai de diàleg comú entre administracions i ciutadania sobre el risc químic. En aquest sentit, el 2022 es preveu la implantació de l’scaperoom EskutKímic, dirigit a infants i joves de segona etapa d’infantil i primera d’ESO, en desenes de centres educatius dels municipis de la zona, especialment els situats en zona de confinament en cas d’accident greu. Aquesta implantació de l’eina creada per Protecció Civil es farà a través dels ajuntaments afectats pel PLASEQTA.

També cal tenir en compte que quan l’Estat enllesteixi la posada a punt del sistema d’enviament massiu de missatges als telèfons mòbils, el Departament d’Interior durà a terme l’adaptació d’aquesta tecnologia per fer-la aplicable al tot el territori.

Segona fase de la prova pilot de sensors de tòxics

La principal inversió prevista pel que fa al total de diners (550.000€) és la de la segona fase de la prova pilot de sensors de detecció de substàncies tòxiques que poden produir accidents amb afectació a l’exterior de les industries segons els informes de seguretat industrial. Els estudis tècnics determinaran quins productes detectaran els sensors i on es posaran les barreres de sensors, sempre entre les indústries i els nuclis habitats. En la primera part de la prova pilot, executada el 2021, s’ha realitzat la instal·lació física dels sensors, i actualment s’està preparant la seva integració amb les aplicacions de gestió d’emergències de la sala operativa CECAT. PEl que fa a la prova pilot de sensors, la inversió del 2022 gairebé multiplica per 8 la de l’any anterior.

Continua la instal·lació de sirenes

Pel que fa a les sirenes de risc químic dins l’àmbit del PLASEQTA, la inversió prevista pel 2022 és d’aproximadament 154.000 €, dels quals 44.000€ es destinaran a la instal·lació de les 5 sirenes adquirides el 2021:

  • Vila-seca: 1 sirena al Polígon Industrial Alba
  • Vila-seca: 1 sirena i 1 estació meteorològica al barri de la Plana
  • Salou: 1 sirena i 1 estació meteorològica a la zona oest del nucli urbà
  • Tarragona: 1 sirena i 1 estació meteorològica al Polígon Industrial Les Gavarres
  • Constantí: 1 sirena

La resta, aproximadament 110.000 € d’inversió, es destinaran a l’adquisició i instal·lació de 3 noves sirenes a Salou (PortAventura) i Reus (barri de Bellisens i edifici del 112).

La reacció dels veïns

Els representants veïnals també han mostrat la seva satisfacció per la trobada i han destacat que tenen “esperança” amb que les promeses es compleixin. Gemma Fuster, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, ha qualificat “d’imprescindible” la posada en marxa del sistema d’avisos per telèfon mòbil. “La Generalitat té el paper d’exigir a l’Estat que això es comenci a implementar a Tarragona el més urgentment possible”, ha emfatitzat.

Per la seva banda, el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha valorat positivament els anuncis fets pel conseller i ha reclamat que la Generalitat deixi clar a la ciutadania que el Plaseqta preveu un confinament de la ciutadania en cas d’accident químic, i no pas una evacuació massiva de la població. López ha apuntat que hi ha confusió entre la població. Alhora, els veïns han posat de manifest la necessitat que les mercaderies que es mouen amb tren passin per l’interior i no pas per la línia de la costa, i han traslladat al titular d’Interior el risc que suposen aquests transports ferroviaris.

Redacció – ACN