.

Interior de la mina del barri Fortuny. Foto: Cedida

Aigües de Reus ha publicat la licitació per a la construcció d’una planta de tractament d’aigua, mitjançant la tècnica d’osmosi inversa, que ha de fer possible la injecció d’aigua de la mina del barri Fortuny a la xarxa de d’abastament, alhora que una part es destinarà al reg del parc dels Capellans, en aquest cas sense tractar i prèviament a la injecció a la plan ta d’osmosi. Es tracta d’un projecte pressupostat amb un total de 498.674,28 euros, que en bona part han estat subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua.

Actualment, l’aigua de la mina del barri Fortuny ja es destina, parcialment, i sense cap mena de tractament previ, al reg del parc del Lliscament, situat a tocar de les piscines municipals. A partir d’ara aquest regadiu s’ampliarà també al veí parc dels Capellans.

El projecte permet, però, anar més enllà, ja que farà possible la potabilització de l’aigua de la mina, amb la qual cosa (en els anys hídricament “normals”) es poden guanyar anualment fins a uns 365.000 metres cúbics per a ús de boca amb totes les garanties sanitàries i de qualitat que s’exigeixen. El principal problema dels minats, pel que fa a l’abastament, és que es tracta d’un tipus de subministrament que s’esgota molt ràpidament en els anys de poca pluja.

Daniel Rubio, regidor responsable d’Aigües de Reus, afirma que “la diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos són una prioritat en la gestió del cicle integral de l’aigua a Reus. Aprofitar l’aigua dels antics minats permet gestionar d’una manera sostenible els recursos hídrics de la ciutat i contribuir així al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

Usos dels minats

De fet, la recuperació i entrada en servei d’una altra mina d’aigua (mitjançant la interconnexió del minat d’Almoster amb la planta potabilitzadora de la ciutat) ja ha estat una de les inversions importants dels darrers anys a la ciutat. Aquesta actuació, vinculada a les obres de millora del Passeig de la Boca de la Mina, ha permès recuperar la captació de l’antic minat d’Almoster per regar espais verds de nova creació, com són el Parc Agrari i el Parc de les Olors. Paral·lelament, l’aigua sobrant d’aquesta captació recuperada s’envia a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable de Reus per al seu tr actament i posterior derivació a la xarxa d’aigua potable

Reus no ha deixat d’usar mai l’aigua dels minats, però Aigües de Reus treballa per recuperar encara més mines i aqüífers de titularitat municipal que havien caigut en desús. De fet, avui dia, i com ha fet històricament, Aigües de Reus aprofita per a ús de boca l’aigua dels minats de Monterols i de la mina Hidrofòrica, la qual cosa representa entre un 10 i un 15% del subministrament total de la ciutat.

Les mines d’aigua són antigues excavacions subterrànies artificials, destinades a transportar aigua des de la capa freàtica fins a la superfície, tot aprofitant la gravetat. Reus, històricament, ha estat terra de mines d’aigua. Fins al punt que al segle XVIII, es va parlar d’una veritable “febre minaire” a la recerca d’aigua. Avui dia, la majoria en molt mal estat i de titularitat privada, hi ha datades fins a 125 mines amb una longitud aproximada de 340 kilòmetres de galeries subterrànies.