.

Oficines d'atenció d'Aigües de Reus. Foto: Ajuntament

Oficines d’atenció d’Aigües de Reus. Foto: Ajuntament

Els tràmits no presencials al Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC) d’Aigües de Reus van créixer un 152,42% al llarg de 2022 mentre que, paral·lelament, els tràmits que es fan de manera presencial a l’oficina es reduïen un 27,50%. Una dinàmica que confirma la tendència dels darrers anys i que l’arribada de la pand&e grave;mia va accelerar encara més: el número de gestions telemàtiques no deixa de créixer.

El SAC d’Aigües de Reus va atendre al llarg de 2022 un total de 37.767 tràmits (2.700 més que el 2021). D’aquests 37.767, van ser 18.440 els que es van fer de manera presencial a l’oficina central de l’empresa municipal, a la plaça de les Aigües de Reus, mentre que van ser 19.327 els que van completar-se via correu electrònic, per telèfon o a través de l’Oficina Virtual d’Aigües de Reus (www.aiguesdereus.cat). Però no és tan sols que hagin augmentat les gestions en línia, sinó que el número de trucades ateses també ho va fer un 77,47%.

Una demanda creixent que certifica plenament l’estadística anual d’Aigües de Reus dels darrers anys: el 2019, l’any abans de la pandèmia, les gestions que es feien a través de l’Oficina Virtual van ser tan sols 5.728, aproximadament una quarta part de les registrades el 2022.

Agilitat per als usuaris
El principal avantatge dels tràmits no presencials (es facin a través de l’Oficina Virtual, via telefònica o mitjançant correu electrònic) és l’agilitat que representa per al client. Mentre que l’atenció presencial requereix de cita prèvia i del desplaçament a l’oficina, les gestions a través de l’Oficina Virtual requereixen de menys de 30 minuts i són aprovades en un termini d’unes 48 hores, aproximadament.

L’atenció presencial requereix sempre de cita prèvia, tret de dos casos: els pagaments i les altes de contracte. Així s’agilitza l’atenció a l’usuari i es redueix el temps d’espera (que en aquests moments és d’uns 8 minuts de mitjana, tot i què pot incrementar-se en les hores centrals). La cita prèvia pot demanar-se a través del telèfon 900 774 000 o de la pàgina web (www.aiguesdereus.cat), i  és recomanable evitar les “hores punta”.

Increment de la factura electrònica
Té sentit, per tant, que Aigües de Reus segueixi potenciant els serveis telemàtics i que, ara mateix, ja siguin més de 18.000 els usuaris que hi ha donats d’alta. La possibilitat de rebre la factura electrònica és un dels grans avantatges que presenta l’oficina virtual, atès que, d’una banda, acaba resultant més còmode i àgil i, d’una altra, pot significar una important mesura d’estalvi en paper. El 2022, el número de clients que van sol·licitar rebre la factura en format electrònic es va incrementar un 37,80% respecte a l’exercici anterior, amb la qual cosa s’ha reduït e n una proporció idèntica el número de factures que cal imprimir i fer arribar al client mitjançant servei postal tradicional.

Bona acceptació del caixer automàtic
De cara a millorar l’atenció presencial, l’oficina d’Aigües de Reus també va incorporar, fa uns mesos, un caixer automàtic que permet fer els pagaments  de les factures amb targeta de crèdit o en efectiu. Una possibilitat que no requereix de cita prèvia i que pot fer-se gairebé sense esperes gràcies a un codi de barres que es facilita als usuaris un cop són a l’oficina. L’estadística confirma la bona acceptació d’aquest servei. Un total de 3.782 operacions de cobrament (unes 29 cada dia) van ser completades en aquest caixer entre els mesos de juny i desembre.

El pagament és un dels tràmits més sol·licitats pels usuaris d’Aigües de Reus que opten per fer les seves gestions, presencialment, a l’oficina central (a la plaça de les Aigües). De fet, el 40% de tots els tràmits que es duen a terme presencialment són pagaments per part de ciutadans que no tenen la seva factura domiciliada o volen fer efectiu un rebut impagat. El 2022 també va comportar un increment d’un 4,4% en les domiciliacions bancàries.