.

L’import final de l’adjudicació ha estat de 22 milions d’euros. Foto: Port Tarragona

L’import final de l’adjudicació ha estat de 22 milions d’euros. Foto: Port Tarragona

El Port de Tarragona ha adjudicat la segona fase d’obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara- Marchamalo a la unió temporal d’empreses formada per COMSA, S.A.U. GICSA i ARNO INFRAESTRUCTURAS per un import de 22.069.873,33 € (abans d’impostos). Aquesta obra té previst el seu inici després la firma del contracte i té una duració estimada de 12 mesos. La licitació d’aquesta segona fase d’obres ha generat un gran interès com demostra el fet que fins a 6 empreses es van presentar per dur-les a terme.

La PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo és un punt estratègic clau per captar nous tràfics del centre de la península i que consolidarà al PortTarragona com a porta natural d’entrada i sortida del Mediterrani. La terminal, de 150.000 m2, podria estar operativa l’any 2024 i és una clara aposta del Port Tarragona pel transport per ferrocarril, un objectiu en consonància amb les polítiques que es promouen des de la Unió Europea que afavoreixen un transport sostenible, competitiu i d’impuls al creixement econòmic. Les principals actuacions d’aquesta fase són les connexions en dos punts a la xarxa ferroviària d’ADIF, l’execució de la superestructura de les vies, la instal·lació dels elements de seguretat i comunicació, la pavimentació de la plataforma, l’execució de les estructures i l’electrificació i catenària corresponent.

En que consistirà la segona fase d’obres?

Aquesta última fase de les obres de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo consistirà en la instal·lació de 19 desviaments que permetran tots els moviments i maniobres, la construcció de 3 vies de càrrega i descàrrega per a trens de fins a 750 metres de longitud i de 3 vies d’expedició i recepció també per a trens de fins a 750 metres de longitud. Per altra banda, la pavimentació de 100.000 m2 per la zona d’operativa i emmagatzematge de mercaderies i la construcció d’un edifici de serveis de 100 m2. En total es construiran 7.750 metres de via d’ample ibèric. Un espai multifuncional, especialitzat en funcions logístiques, distribució i transformació amb tots els equips i dotacions com a complement a l’activitat principal que preveu estar operatiu l’any 2024.

Instantània dels terrenys de la nova terminal. Foto: Port Tarragona

Instantània dels terrenys de la nova terminal. Foto: Port Tarragona

PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo

Per al Port Tarragona situar-se al centre de la península és molt important en la seva estratègia en la diversificació de tràfics. Aquesta infraestructura es convertirà en el principal ‘port sec’ amb caràcter Hub del centre peninsular. Tindrà una capacitat per canalitzar els principals fluxos nacionals i internacionals de mercaderies, ja que està situada en l’àrea d’influència de Madrid i situada en el corredor d’Henares, l’àrea més dinàmica de l’entorn de la capital de l’estat, amb més de 6 milions d’habitants en un radi+ de 60 km. Un terminal que representarà, amb la seva operativa, un pas endavant en diferents cadenes logístiques entre Madrid i el Corredor de Henares, els principals ports nacionals i, en les connexions amb grans plataformes logístiques internacionals.

La PortTarragona Terminal Guadalajara – Marchamalo podrà operar trens de 750 metres. La seva connexió amb La Boella, la seva terminal bessona situada a l’interior del Port de Tarragona reforça la unió, la connexió i la capacitat del Corredor d’Henares amb el Corredor del Mediterrani, afavorint la circulació de mercaderies entre la Península i la resta del continent europeu mitjançant les dues plataformes logístiques que el Port de Tarragona operarà de manera coordinada.