.

Desmantellament de l’abntiga via entre Vandellòs i Salou. Foto: Adif AV

Adif Alta Velocitat (Adif AV) convertirà en una via cívica l’antic traçat de la línia ferroviària entre Vandellòs i L’Hospitalet de l’Infant i Cambrils, amb una inversió de 5,8 milions d’euros.

L’actuació, que constitueix la primera fase de la integració de l’antiga línia al seu pas pels nuclis urbans del tram (19,3 km), adaptarà els 5 m d’amplària de la plataforma ferroviària com a via cívica d’ús compartit per a vianants i ciclistes.

Així mateix, s’executaran creus transversals, tant per als vianants com viaris, per a eliminar o atenuar l’efecte-barrera de la infraestructura en desús, anivellant les rasants de vials interceptats. A més, s’adequaran les dimensions d’alguns passos inferiors.

Altres actuacions comprendran la modificació o eliminació d’alguns passos superiors i l’adaptació dels entorns de les antigues estacions com a zones de descans, amb la instal·lació de mobiliari urbà i senyalització. Així mateix, es netejaran i condicionaran les obres de drenatge transversal. L’obra serà realitzada per ACSA, Obres i Infraestructures.

Aquesta primera fase es complementarà amb una segona, les obres de la qual ja estan licitades per més de 2 milions d’euros, per a completar la integració de l’antic traçat ferroviari entre Vandellòs, L’Hospitalet de l’Infant i Salou. En aquesta actuació, s’escometran treballs de caràcter urbà i ambiental en un tram de 8 km entre la Riera de l’Alforja (Cambrils) i la nova estació de Salou-Port Aventura.

A més, s’executaran obres de millora de la permeabilitat transversal, incloent-hi una nova passarel·la de pas al final del recorregut a Salou, així com l’adequació d’alguns passos inferiors, la demolició d’uns altres i l’adaptació de diversos passos a nivell.

Un altra imatge del desmantellament de la via entre Vandellòs i Salou. Foto: Adif AV

També es realitzarà la prospecció d’espècies protegides en la zona costanera, la restauració d’hàbitats d’interès, la plantació específica d’espècies de ribera i l’eliminació de canyissos.

Així mateix, es posaran en valor elements ferroviaris i es dissenyaran sistemes de micromobilitat en el traçat sobre el qual la Generalitat, segons els acords amb Adif, ha projectat aprofitar parcialment l’antiga plataforma per a connectar les poblacions costaneres mitjançant un tramvia.

Desmantellament de l’antiga via

Les obres donen resposta a les actuacions derivades de l’estudi sobre l’efecte barrera de l’antiga via única, les instal·lacions de la qual (carrils, travesses, balast, xarxes de cablejat, línia elèctrica i altres elements) ja s’estan desmantellant.

De fet, Adif AV ha culminat les operacions de retirada de les instal·lacions ferroviàries de l’antic traçat: el llevant d’elements de la superestructura ferroviària (carril i travesses) en 33 km, la retirada de 70.000 m³ de balast i les demolicions d’altres elements.

Així mateix, s’atén les consideracions de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) de l’estudi informatiu de la variant Vandellòs-Tarragona relacionades amb la integració en l’entorn urbà i rural.

Aquestes actuacions comptaran amb finançament europeu a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea- NextGenerationEU.