.

Els Carnavals es queden sense la tan recurrent purpurina. Foto: Tots21

Els Carnavals es queden sense la tan recurrent purpurina. Foto: Tots21

La tan recurrent purpurina utilitzada per les festes de Carnaval i altres molts esdeveniments festius haurà de desaparèixer del mercat. A partir de mtijans del pròxim mes d’octubre, estarà prohibida la seva venda. Així ho ha comunicat la Comissió Europea en el seu objectiu de reduir l’alliberament al medi ambient de tones de microplàstics.

Aquesta nova normativa, decidida després d’una avaluació dels riscos i beneficis per part de l’Agència Europea de Substàncies Químiques (ECHA), afecta tant als microplàstics com als productes que contenen aquests microplàstics de manera intencionada i que s’alliberen en utilitzar-se. Només a la UE, s’estima que cada any s’alliberen més de 42.000 tones de microplàstics. Aquests pertanyen a productes als quals intencionalment se’ls ha afegit microplàstics per a la seva composició. Amb la nova normativa, es buscarà evitar que s’alliberin el medi ambient fins a mig milió de tones de microplàstics a l’any.

El problema dels microplàstics ve des de lluny. Quan aquests materials arriben al medi ambient, no es degraden i no es poden eliminar. S’han publicat infinitat de notícies sobre microplàsics trobats en animals, inclosos peixos i mariscos. En conseqüència, els humans també consumeixen aquests microplàstics a través de la cadena alimentària. Al seu torn, els microplàstics estan en tots els ecosistemes, tant marins com terrestres i d’aigua dolça.

La prohibició entrarà en vigor a mitjans del mes d'octubre.

La prohibició entrarà en vigor a mitjans del mes d’octubre.

Productes amb microplàstics que estaran prohibits

Els microplàstics prohibits són aquells polímers sintètics de menys de cinc mil·límetres, d’origen orgànic i de naturalesa insoluble i resistent a la degradació. Quan aquests microplàstics es trobin en els següents productes, aquests ja no estaran a la venda a partir de 20 dies després de la publicació de la normativa, és a dir, a l’octubre de 2023:

 • El material de farciment granular utilitzat en superfícies esportives artificials.
 • Cosmètics exfoliants amb microperles.
 • Cosmètics amb textura i purpurina.
 • Detergents.
 • Suavitzants.
 • Brillantina o purpurina solta (a excepció de la biodegradable o comestible).
 • Fertilitzants.
 • Productes fitosanitaris.
 • Joguines.
 • Medicaments.
 • Dispositius mèdics.

La Comissió Europea no ha enumerat tots els productes la venda dels quals estarà prohibida a partir d’octubre, ja que la llista és bastant gran. D’altra banda, queden exclosos d’aquesta prohibició aquells productes que no alliberin microplàstics durant el seu ús, encara que el fabricant estarà obligat a proporcionar les instruccions adequades per al seu ús i eliminació.

Per oferir als fabricants temps per a trobar alternatives als microplàstics en els seus productes, n’hi haurà alguns que tindran un termini més llarg abans que la seva venda sigui prohibida. Aquest serà el cas de fabricants d’alguns cosmètics, que depenent de la “complexitat del producte, la necessitat de reformulació i la disponibilitat d’alternatives adequades”, comptaran entre 4 i 12 anys de termini fins que els seus productes estiguin prohibits. El mateix ocorrerà amb els propietaris i administradors de les pistes esportives, que tindran terminis de fins a 8 anys, per a permetre que la majoria de pistes aconsegueixin el final de la seva vida útil. Al seu torn, els propietaris d’aquestes instal·lacions hauran de buscar alternatives.