.

.

TOTS 21


La Generalitat ha activat l'alerta per forts vents

La Generalitat ha activat l'alerta per forts vents

Protecció Civil ha activat l’alerta del pla Procicat pels forts vents a la meitat nord de Catalunya i que s’estendran cap a Tarragona i les Terres de l’Ebre. La zona més afectada, segons la previsió, serà la de les comarques de l’interior de Tarragona durant aquesta tarda. Inicialment i fins al vespre, les ratxes més fortes s’assoliran a les cotes altes; després, entrarà vent intens de mestral que pot arribar a cotes més baixes. L’episodi de forts vents començaria a perdre intensitat a partir de la propera matinada, però es manté la previsió de vents fins aquest diumenge al migdia. Les ratxes màximes previstes són de 90 km/h.

Davant la previsió de forts vents, Protecció Civil de la Generalitat ha elevat aquest dissabte al matí a la fase d’alerta el pla Procicat. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es manté durant aquest dissabte la previsió de vents que afecten de forma generalitzada el territori català.

Durant aquesta matinada, s’ha superat el llindar d’intensitat dels 90 km/h a les cotes més altes. A l’estació d’Ulldeter (Setcases, Ripollès), s’han registrat ratxes de vent de 92 km/h. També, aquest matí, a l’estació del Montsec d’Ares (Pallars Jussà, 1572 m) les ratxes de vent han arribat als 94,7 km/h i a l’estació de Puig Sesolles (Vallès Oriental, 1668 m), als 105,8 km/h.

Prudència en activitats a l’aire lliure, al carrer i al volant

Protecció Civil recomana fer el seguiment de les condicions meteorològiques i adaptar les activitats a l’aire lliure a les possibles ventades, sobretot a l’alta muntanya. També recorda les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, com per exemple fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Si es condueix per zones on es registren fortes ratxes, el Servei Català de Trànsit recomana reduir la velocitat, corregir les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle, fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada i subjectar el volant de manera segura i forta.

Risc per l’estat de la mar: avís Inuncat

Protecció Civil també ha emès un avís del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya Inuncat per l’estat de la mar. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, a partir d’aquest dissabte a la tarda, es poden produir onades superiors als 2,5 metres (maregassa) a tot el litoral català menys a les Terres de l’Ebre i l’Alt Empordà. Durant la matinada, l’afectació s’estendrà a l’Alt Empordà.