L’Ajuntament de Reus ha publicat aquest divendres, 25 de juny al perfil del contractant la licitació del contracte per a l’execució de les obres de la primera fase del projecte de transformació del raval de Santa Anna en zona de vianants. La primera fase inclou el tram entre la plaça de Prim i el carrer de Santa Anna. En paral·lel, l’Ajuntament ha licitat aquesta setmana el contracte per a la redacció del projecte executiu de la segona fase, entre el carrer de Santa Anna i la plaça de Catalunya, i el carrer de Salvador Espriu.
El pressupost de licitació de l’execució de les obres de la primera fase és de 429.645,42 euros. L’obra té un termini d’execució de 4 mesos, i està previst que comenci a la tardor.
El projecte de transformació del raval de Santa Anna en zona de vianants planteja convertir el vial en una illa de vianants de plataforma única; una plaça allargada amb la presència d’elements de mobiliari urbà que fomentin l’ús per a la ciutadania a peu, creïn zones d’estada i que, alhora, siguin vestíbul de les botigues i del patrimoni arquitectònic del carrer, i contribueixen a naturalitzar l’entorn amb l’increment d’espais verds. La idea principal de la intervenció és guanyar un espai per als vianants. El raval de Santa Anna es transformarà en un recorregut cívic que converteixi els actuals llocs de pas en llocs d’estada i de relació de la ciutadania.
Serà una illa de vianants de plataforma única. El projecte manté les voreres i vorades actuals, i proposa un paviment confortable, d’asfalt polit amb àrids de pedra de color rosada per les zones on hi hagin de circular vehicles de manera ocasional. La circulació dels vehicles de residents es resoldrà amb el control d’accés mitjançant lectura de matrícula. També està prevista la redistribució de les zones de càrrega i descarrega afectades.
Un dels principals atractius del futur raval és el mobiliari urbà. Els nous elements es configuren a partir de parklets, elements de fusta amb jardineria i plataforma d’estada -de fàcil instal·lació i manteniment-, que permeten canviar la imatge del vial i generar nous espais de relació. Es creen així llocs d’estada i de convivència, que es configuren com a vestíbuls dels establiments comercials i patrimonials, i contribueixen a incentivar l’activitat econòmica i a promocionar el patrimoni arquitectònic. Aquests espais d’estada, es dissenyen també amb jardineria, fet que contribueix a naturalitzar l’entorn amb l’increment d’espais verds.
La qualitat ambiental també es millora amb la instal·lació de làmpades Led de baix consum, més eficients i ecològiques. I es millorarà la il·luminació, amb l’objectiu d’augmentar el confort i la seguretat.
Redacció
Equip de redacció