.

Francisco Caja, portaveu de Convivencia Civica, reunit amb diputats del PPC al Parlament i la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho.

Francisco Caja, portaveu de Convivencia Civica –entitat que pressiona per convertir el castellà en llengua vehicular–, reunit amb diputats del PPC al Parlament i la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho.

El Tribunal Suprem ha desestimat un recurs de la Generalitat i ha avalat les mesures cautelars que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar perquè la Generalitat adoptés les mesures necessàries per a una família que demanava per a la seva filla que el castellà també fos llengua vehicular i que establia que això s’apliqués a tota la classe. El Suprem considera que no aplicar les mesures cautelars fins que no acabi tot el procés judicial pot generar als alumnes un “perjudici que pot ser irreparable”, ja que “la necessitat del procés per tenir la raó no pot convertir-se en un dany per a qui té la raó”.

D’aquesta manera, i tal com ja va fer en una altra sentència que es va fer pública a finals d’aquest gener, el Suprem rebutja el recurs de la Generalitat contra una interlocutòria del TSJC del gener del 2013 que donava la raó a una família i instava el Departament d’Ensenyament a adoptar les mesures necessàries per adoptar el sistema d’ensenyament lingüístic a “la nova situació creada” per la sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l’Estatut, “que considera també el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament a Catalunya juntament amb el català”.

El TSJC va afegir que la introducció del castellà com a llengua vehicular juntament amb el català havia de ser a tota la classe si un alumne ho demana.

La Generalitat va recórrer contra aquesta decisió del TSJC, però el Suprem li ha desestimat. A més, l’alt tribunal espanyol ha recordat que les mesures cautelars “estan concebudes per assegurar l’eficàcia de la resolució que posi fi al procés, evitant que el transcurs del temps posi en perill el compliment de la resolució”, és a dir, que durant el temps des de l’inici del procés fins a la sentència definitiva, “es pugui produir la pèrdua de la seva finalitat”.

El Suprem considera que, “tenint en compte el pas del temps” i el “retard” en l’aplicació de les decisions judicials sobre la llengua a l’escola, “curs rere curs, genera als alumnes un perjudici que pot ser irreparable als efectes pretesos al recurs”. I, afegeix, “sobretot quan se sap, al temps de resoldre’s l’incident cautelar i atenent als abundants precedents judicials d’aquesta sala, quin serà el sentit i contingut de la sentència que posi fi al procés”.

A més, el Suprem imposa a la Generalitat els costos processals, amb un límit màxim de 3.000 euros.

Aquesta nova sentència del Suprem arriba poques setmanes després que el TSJC hagi emès unes noves interlocutòries en les quals va imposar que, en cas que un alumne ho demani, a la seva classe s’imparteixi un 25% d’hores lectives en castellà.