Quan busques a Internet en què es basa la investigació científica, el primer que apareix és que el seu punt de partida és la realitat. Ras i curt. De fet, si t’hi poses una mica més a fons, et diuen que tot plegat –la investigació científica i la ciència– és el resultat d’un procés rigorós que arrenca d’aquesta realitat i que, a partir de la descripció, explicació, comprensió, control, predicció dels fets, fenòmens i comportaments, condueix a l’adquisició de nous coneixements…
Segur que el ChatGPT en podria fer una dissertació de 10.000 caràcters, però no ens fa falta quan del que es tracta és d’explicar l’essència d’on neix el programa Teen’s Lab que BASF ha portat un edició més –i ja en van deu en onze anys– als estudiants del Camp de Tarragona per acostar-los a la investigació científica en un entorn professional.
Alumnat de quart d’ESO d’escoles i instituts de Reus, la Canonja, la Selva del Camp, les Borges del Camp, Salou, Constantí, Campclar i Bonavista, a Tarragona, participa fins aquest divendres en una iniciativa pionera que BASF, en col·laboració amb la URV, va iniciar a Tarragona l’any 2014 i que ja acumula la participació de més de 2.600 estudiants des del seu inici.
En l’edició d’aquest 2025 han estat més de 350 estudiants tarragonins els que han protagonitzat en un Teens’ Lab que es basa en diferents grups d’experiments. L’eix del programa parteix de l’anomenat ‘El Laberint de les substàncies’, en el qual els alumnes estudien les propietats característiques de fins a una quinzena de materials i descobreixen que, encara que dues substàncies tinguin el mateix aspecte, es poden distingir i identificar aplicant mètodes de recerca físics i químics.
Altres notícies: |
En un entorn professional com és el dels laboratoris de l’ETSEQ (Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química) de la Universitat Rovira i Virgili, es determinen el pH i la densitat de les substàncies desconegudes i experimenten amb propietats com la solubilitat, la capacitat de fermentació, i el color de la flama. Després de ser científics per unes hores, els joves visitaran el centre de producció de BASF a la Canonja.
L’objectiu del Teen’s Lab, que va arrencar el 13 de gener i acaba el divendres 24 de gener, és que en aquests deu dies d’activitats els joves coneguin de primera mà la química real més enllà de la teoria i que tinguin un primer contacte amb un laboratori professional com és el de l’ETSEQ.
El centre de producció de BASF a Tarragona va ser el primer centre a escala mundial que va adaptar aquestes activitats fora de la seu que la companyia té Ludwigshafen (Alemanya), acostant així la química a l’entorn on es troben els seus centres. Maica Pereira, responsable del Teen’s Lab tarragoní explica que en cada edició s’ha intentat ampliar el radi d’acció de la iniciativa i que arriba molt més enllà dels municipis d’on provenen els centres, posant com a exemple els instituts el de la Selva del Camp o les Borges del Camp, a través dels quals també s’arriba a estudiants d’Almoster, Riudecols o Alforja, entre altres. Igualment, Pereira considera especialment important la iniciativa, de cara a divulgar i reforçar la tasca formativa que ja realitzen els centres educatius.
Per la seva banda, Carles Lozano, professor i membre de la divisió URV Divulga, ha remarcat la importància que té per als joves poder desenvolupar en un laboratori professional una activitat vinculada al currículum, perquè les tasques que es realitzen complementàries al treball que es fa als seus centres. A més, Lozano posa especial rellevancia al fet que el Tenn’s Lab “té una capacitat inspiradora molt important, perquè és molt diferent la teoria que la pràctica i resulta engrescador aconseguir en un laboratori els resultats esperats en un treball com aquest”. Lozano també ha explicat que el projecte “està més que consolidat i té una grandíssima demanda”, de manera que “la principal limitació que tenim és la de l’espai i la disponibilitat de temps i laboratoris per dur-la a terme amb més centres”.
Redactor DiariTots21